Herkomst

Kringlopen Sluiten


Biologisch, Duurzaam & circulair

Wij staan voor een veerkrachtiger wereldvoedsel systeem, dat natuurlijke ecosystemen beschermt en herstelt. We zoeken naar producten die geproduceerd zijn zonder vervuiling. Voedselproductie hoeft niet te concurreren met de natuur. Wij willen laten zien dat duurzame landbouw de wereld kan voeden zonder schade aan te richten aan de omgeving. We ondernemen iedere mogelijke actie om ervoor te zorgen dat al onze producten zo duurzaam, lokaal en voedzaam zijn als mogelijk. 

Behalve zorgen dat onze producten van zo duurzaam mogelijke bronnen komen, proberen we de kringlopen zo goed als we kunnen lokaal te sluiten en er voor te zorgen dat de uiteindelijke bestemming van ons voedsel ook duurzaam is. 

Wij zijn onderweg naar een zero-waste keuken en recyclen zoveel als mogelijk. Lees meer over onze Greenhouse, de Biogasboot, en ons urinoir dat struviet produceert.

 
image

Bier

Weinig dat kan toppen aan een koud biertje bij de ondergaande zon! Het is lastig om een goed en betaalbaar biologisch bier te vinden. Gelukkig stroomt bij ons het heerlijke Gulpener pils uit de tap.

Gulpener verbouwt de tarwe, hop en gerst op duurzame wijze op de glooiende heuvels van ons eigen Limburg. Al hun biertjes hebben een milieukeur-certificaat en de meeste van hun speciaalbiertjes zijn ook nog eens biologisch! Daarnaast is Gulpener de laatste grote, onafhankelijke brouwer van ons land die niet in het bezit is van een multi-national. Voor ons ook een belangrijke reden om hun bier te voeren.

Naast Gulpener hebben we allemaal heerlijke speciaalbiertjes van Amsterdamse Brouwers: De Prael, Oedipus, Brouwerij ‘t IJ en De 7 Deugden. Allemaal kleine lokale brouwers, die veelal biologisch of duurzaam proberen te werken. Omdat de biertjes lokaal worden gebrouwen is de voetafdruk door transport klein.


image

Koffie

Lennart Clerkx is oprichter van het bedrijf This Side Up en hield voorheen kantoor op één van de bootjes op de Ceuvel. This Side Up is een specialty coffee importeur met persoonlijk en direct contact met de boeren. Door de koffie rechtstreeks van de koffieboer te importeren wordt de hoeveelheid tussenpersonen geminimaliseerd waardoor er, naast de bonus die This Side Up biedt, meer geld overblijft voor de boer.

Hierdoor ontvangt de boer tot wel 2 keer zo veel voor een kilo koffie dan bij Fair Trade gecertificeerde koffie (laat staan niet-gecertificeerde koffie). Ook is er veel meer zekerheid dat het geld daadwerkelijk bij de boer en zijn werknemers terecht komt. Die kan dit dankbaar investeren in betere werkomstandigheden en koffie kwaliteit.

De nieuwe oogst, die aan het einde van het jaar binnen komt, is mede geplukt en verwerkt door onze eigen barista Kuba. Hij heeft een paar weken doorgebracht op de koffie plantages waar TSU mee werkt en zij aan zij meegeholpen met het tot stand brengen van de nieuwe oogst.

De koffiebonen worden vervolgens gebrand door Kees Kraakman van Keppler Koffie, bij ons om de hoek, en deze wordt wekelijks op de fiets bij ons geleverd. Het is uniek dat wij als Café het gehele verhaal achter onze koffie kennen, van boer tot barista! 

Voor een transparant prijsoverzicht en meer informatie:

http://thissideup.coffee/
http://www.keeskraakman.nl/koffie-kopen/stadsbranderij-noord.html


image

Zuivel

Vlak buiten de ring boven Amsterdam in het karakteristieke dorpje Zunderdorp ligt ‘Zorgboerderij Ons Verlangen’.

Hier worden niet alleen met heel veel liefde biologische melkkoeien, schapen, paarden, kippen, geiten, konijnen en varkens gehouden, maar wordt er tevens zorg geboden aan mensen met een beperking die er als hulpboer aan de slag kunnen.

En voor de lactose intolerante cappuccino-liefhebbers hebben we naast biologische koeienmelk ook biologische havermelk en sojamelk!

Voor meer informatie zie: zorgboerderijonsverlangen.nl/zuivel


image

Meubilair

Net als de rest van de Ceuvel, bestaat ons meubilair en interieur voor een heel groot deel uit gerecyclede en upcyclede materialen van verschillende afkomsten.

Logic Works

Onze overburen van Logic Works hebben heel wat afgeklust in het Café en daar buiten. Niet alleen hebben ze de prachtige bootbankjes op ons terras gemaakt, maar ook de rest van het terrasmeubilair, waaronder de picknick tafels van oude steenschotten (gebruikt om bakstenen op te bakken) en de enorme massieve tafels van bomen uit de Van Der Pekstraat.

Zie ook www.logic.works

Lampen

De kleine (LED) lampjes in het café zijn ontworpen en gemaakt door Flesj. Het zijn oude limonadeflesjes met daarin een peertje. facebook.com/flesjlampen

Midden in het Café hangt aan een grote katrol een enorme lamp van een grote flessenkelk, en een oude grammofoon kap. Deze is ontworpen door onze buurman Ulysses van de Valparaiso. De lamp is ook te koop. facebook.com/glasinloodboot

Studio Valkenier

Het Café is gebouwd door architect Wouter Valkenier, die ook Hanneke's Boom en Bret heeft gebouwd. Het pand bestaat voor het grootste deel uit ge-upcyclede materialen, waaronder meerpalen uit de haven van Amsterdam, eerder genoemde steenschotten, een oude strandkeet van de reddingsbrigade van Scheveningen en een houten vloer uit een oude gymzaal. Van de deurstoppers tot aan de kozijnen, overal heeft Wouter spullen bij elkaar gevonden. 

Zie ook: studiovalkenier.nl

 


image

Vlees

Update: In 2018 hebben wij een tijdje ganzenvlees geschoten rondom Schiphol geserveerd (lees hieronder meer). Op dit moment zijn we weer 100% vegetarisch

Het enige vlees dat wij serveren is ganzenvlees van ganzen die gejaagd worden bij Schiphol. Sinds 2018 is onze keuken niet meer 100% vegetarisch. Wij hebben ons altijd als duurzaam restaurant geprofileerd, en daar is vegetarisch eten een logisch gevolg van. Er bestaat echter vlees waarmee we wel kunnen werken, en dat is het vlees van De Keuken van Het Ongewenst Dier. Begonnen als een activistisch kunstproject, is dit inmiddels uitgegroeid tot een klein bedrijf, en brengen zij vlees op de markt dat anders weggegooid zou worden, zoals My Little Pony Burgers en Amerikaanse Rivierkreeftjes. Wij gebruiken in onze keuken alleen hun Schipholgans. Dit is vlees van ganzen die gejaagd worden omdat ze anders in de motoren van vliegtuigen bij Schiphol terecht komen. Wij zetten de Schipholgans op de kaart omdat dit vlees anders weggegooid zou worden, en om het maatschappelijk bewustzijn over dierenleed, vliegverkeer en duurzaamheid vanuit een nieuwe hoek te belichten.

Zie ook: http://dekeukenvanhetongewenstdier.nl/


image

Paddenstoelen

Omdat we veel vegetarisch eten serveren werken we veel met eiwitrijke producten zoals paddenstoelen. De paddenstoelen die we gebruiken komen rechtstreeks uit Amsterdam-Noord

In voormalige zeecontainers in een oud industrieel gebied groeit Wouter Hassing van Mycophilia heerlijke shiitake, koningsboleet en oesterzwammen op  mushrooms op houtsnippers. De groei zelf wordt ook duurzaam gedaan door middel van een biomeiler: een hoop versnipperd hout dat warmte genereert door compostering. 

Voor meer informatie: mycophilia.nl

 

Onze bitterballen en kroketten zijn vegetarisch en hebben een bijzonder verhaal. Willem Bosman Jansen van GRO maakt bitterballen en kroketten van oesterzwammen die ze groeien op het koffiedik van La Place en groothandel DeliXL. Hun snack assortiment heet Terra Bites en is echt heerlijk!

http://www.gro-holland.com/terrabites/


image

Frisdrank

Waarom, dachten we, zouden we vrachtwagens rondjes laten rijden met flessen vol met water en een beetje smaak als je zelf ook gewoon een prikwaterkraan kunt installeren en daarmee je eigen drankjes kan maken?

Wij maken onze frisdrank zelf met de biologische siropen van Leslie Dronkers (Saru Soda). Geen Coca Cola en Fanta dus, maar Vlierbloesem, Gember-Citroen en Rabarber!

Voor meer informatie zie: sarusoda.nl


image

Sterke Drank

Net als de rest van ons menu komen al onze sterke dranken uit Nederland, behalve de rum.

Elk jaar verlaat het 32 meter lange zeilschip de ‘Tres Hombres’ de Amsterdamse haven en vaart uit naar de Caraïben. Ze brengen de allerbeste rum van de wereld naar ons toe met de wind! Niet voor niets noemen ze dit 'Fair Transport'.

Voor meer informatie zie:

fairtransport.eu
treshombres-rum.com

 

 


image

Gebak

Niets is zo lekker als een goed stuk taart, tussendoor of na een heerlijke maaltijd.

Wij werken met de taarten van Sharp Sharp en Sweet Love Addiction.

Sharp Sharp

Renate en Frank zijn het taartenbak bedrijf Sharp Sharp begonnen, om veganistische, suikervrije en glutenvrije lekkernijen onder het grote publiek te brengen. Met dadels, noten, ahornsiroop en vruchten weten ze de heerlijkste gebakjes te maken, waardoor je helemaal niet door hebt dat je taartje veganistisch of suikervrij is.
sharpsharp.nl

Confuus

Voor de echte lekkerbekken, die wel suiker en melkproducten in hun taartjes willen, hebben we taarten van Confuus. Zij maken voor ons de meest verrukkelijke dadeltaart en appeltaart, geheel biologisch natuurlijk. En gemaakt door mensen met een verhaal. Lees meer over deze bijzondere banketbakkerij op hun website: confuus.com


image

Groentes

Onze groentes hebben verschillende afkomsten, maar allemaal zo lokaal en duurzaam mogelijk!

Mijn Stadstuin
In onze missie om zo goed mogelijk het verhaal achter onze producten te kennen, zijn we gaan samenwerken met Mijn Stadstuin. Daar ligt een speciaal stukje land voor De Ceuvel, waar we samen met 25 groene strijders elke twee weken wroeten in de aarde en zo veel mogelijk van onze groentes biologisch en lokaal in de stad groeien!

Voor meer informatie zie mijnstadstuin.nl

Als je geïnteresseerd bent om meer te leren van het telen van groentes en mee te doen bij mijn stadstuin, neem dan contact op met coen@cafedeceuvel.nl.

50/50 Green

Op nog geen 5 minuten van de Ceuvel ligt een biologische groentetuin van het Leger des Heils. Niet alleen voorziet dit initiatief ons van lokale biologische seizoensproducten, ook is het een leerbedrijf waarin mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring op doen, zodat zij weer volop aan de samenleving kunnen meedoen. 50/50 Green komt hun groentes bij ons met de bakfiets brengen.

Voor meer informatie zie 5050-workcenter.nl/

Kas op het dak 

Samen met Metabolic en de Nomad Farmers hebben we een kas op de Ceuvel gebouwd. Hierin groeien we onze verse kruiden in een circulair aquaponics systeem. Lokaler kan niet! 


image

Wijn

Alle druiven zijn duurzaam en zonder pesticides gegroeid. Daarnaast gaat een groot deel van onze wijnen nog een stapje verder, aangezien het natuurwijn is (Vin Naturel).

Een natuurwijn, ook wel Vin naturel genoemd, staat voor zo weinig mogelijk ingrijpen in de natuur. Het gaat om wijn zonder enige chemische toevoeging en met minimaal of geen toegevoegd sulfiet. Onze importeur Vleck houdt persoonlijk contact met alle boeren en op deze manier weten we precies waar onze wijnen vandaan komen en hoe deze gegroeid zijn.

Wij werken alleen met 'Oude Wereld' wijnen zodat ze niet van ver hoeven te komen. Verder is onze huiswijn geleverd in een bag-in-box. Je kan je voorstellen dat een vrachtwagen vol vacuüm verpakte wijnzakken in vierkante dozen veel minder belastend is voor het milieu dan een even grote vrachtwagen vol met zware flessen wijn van glas en veel ruimte tussen de flessen door hun ronde vormen. 

Voor meer informatie zie: vleck.nl


image

Kombucha

Onze Kombucha wordt gebrouwen door onze voormalige chef Nico, die zijn baan bij ons in de keuken opgaf om zijn droom van een eigen Kombucha brouwerij na te jagen.  Wat ons betreft brouwen The Buch Brothers de enige Kombucha op de markt die wel lekker is. Het is daarnaast ook de enige rauwe, ongepasteurizeerde Kombucha, en daardoor bomvol probiotica. 

Kombucha is een eeuwenoude Chinese gefermenteerde drank op basis van thee. De eerste keer dat Kombucha vermeld wordt in een tekst is in China in 221 voor Christus ten tijde van de Tsin dinastie. De laatste jaren heeft Kombucha een heropleving gekregen als onderdeel van de wereldwijde hype rondom gezonde voeding. Kombucha is een gefermenteerde drank. Een SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast) fermenteert de mix van water, thee en suiker tot Kombucha. 

thebuchbrothers.com