Herkomst

Kringlopen Sluiten


Biologisch, Duurzaam & circulair

Wij staan voor een veerkrachtiger wereldvoedsel systeem, dat natuurlijke ecosystemen beschermt en herstelt. We zoeken naar producten die geproduceerd zijn zonder vervuiling. Voedselproductie hoeft niet te concurreren met de natuur. Wij willen laten zien dat duurzame landbouw de wereld kan voeden zonder schade aan te richten aan de omgeving. We ondernemen iedere mogelijke actie om ervoor te zorgen dat al onze producten zo duurzaam, lokaal en voedzaam zijn als mogelijk. 

Behalve zorgen dat onze producten van zo duurzaam mogelijke bronnen komen, proberen we de kringlopen zo goed als we kunnen lokaal te sluiten en er voor te zorgen dat de uiteindelijke bestemming van ons voedsel ook duurzaam is. 

Wij zijn onderweg naar een zero-waste keuken en recyclen zoveel als mogelijk. Lees meer over onze Greenhouse, de Biogasboot, en ons urinoir dat struviet produceert urinal which produces struvite.

 
image

Bier

Weinig dat kan toppen aan een koud biertje bij de ondergaande zon! Het is moeilijk om een goed biologisch bier te vinden. Gulpener pils stroomt bij ons uit de tap.

Gulpener verbouwt de tarwe, hop en gerst op duurzame wijze op de glooiende heuvels van ons eigen Limburg. Al hun biertjes hebben een milieukeur-certificaat en de meeste van speciaalbiertjes zijn ook nog eens biologisch! Daarnaast is Gulpener de laatste grote, onafhankelijke brouwer van ons land die niet in het bezit is van een multi-national. Voor ons ook een belangrijke reden om hun te voeren.

Naast Gulpener hebben we allemaal heerlijke speciaalbiertjes van Amsterdamse Brouwers: De Prael, Oedipus, Brouwerij ‘t IJ, De 7 Deugden en Brouwerij De Vriendschap. Allemaal kleine lokale brouwers, die veelal biologisch of duurzaam proberen te werken. Omdat de biertjes lokaal worden gebrouwen zijn is de voetafdruk door transport klein.


image

Koffie

Lennart Clerkx is oprichter van het bedrijf This Side Up en hield voorheen kantoor op één van de bootjes op de Ceuvel. This Side Up is een specialty coffee importeur met persoonlijk en direct contact met de boeren. Door de koffie rechtstreeks van de koffieboer te importeren wordt de hoeveelheid tussenpersonen geminimaliseerd waardoor er, naast de bonus die This Side Up biedt, meer geld overblijft voor de boer.

Hierdoor ontvangt de boer tot wel 2 keer zo veel voor een kilo koffie dan bij Fair Trade gecertificeerde koffie (laat staan niet-gecertificeerde koffie). Ook is er veel meer zekerheid dat het geld daadwerkelijk bij de boer en zijn werknemers terecht komt. Die kan dit dankbaar investeren in betere werkomstandigheden en koffie kwaliteit.

De nieuwe oogst, die aan het einde van het jaar binnen komt, is mede geplukt en verwerkt door onze eigen barista Kuba. Hij heeft een paar weken doorgebracht op de koffie plantages waar TSU mee werkt en zij aan zij meegeholpen met het tot stand brengen van de nieuwe oogst.

De koffiebonen worden vervolgens gebrand door Kees Kraakman van Stadsbranderij Noord, bij ons om de hoek (Tolhuis Tuin) en deze wordt wekelijks op de fiets bij ons geleverd. Het is uniek dat wij als Café het gehele verhaal achter onze koffie kennen, van boer tot barista! 

Voor een transparant prijsoverzicht en meer informatie:

http://thissideup.coffee/
http://www.keeskraakman.nl/koffie-kopen/stadsbranderij-noord.html


image

Zuivel

Vlak buiten de ring boven Amsterdam in het karakteristieke dorpje Zunderdorp ligt ‘Zorgboerderij Ons Verlangen’.

Hier worden niet alleen met heel veel liefde biologische melkkoeien, schapen, paarden, kippen, geiten, konijnen en varkens gehouden, maar wordt er tevens zorg geboden aan mensen met een beperking die er als hulpboer aan de slag kunnen.

En voor de lactose intolerante cappuccino-liefhebbers hebben we naast biologische koeienmelk ook biologische havermelk en sojamelk!

Voor meer informatie zie: zorgboerderijonsverlangen.nl/zuivel


image

Fermentatie

Als je goed op let zie je verspreid door Café de Ceuvel her en der grote potten met groenten staan. Hierin zitten door onze kok ingemaakte kimchi, zuurkool of gemberbier.

‘Slow cooking’ middels fermentatie is een eeuwenoude en wijdverspreide kooktraditie. Voordat ons eten uit warme gebieden werd ingescheept, werden groenten ingemaakt om een winter voorraad aan te leggen. Ook gingen potten ingemaakte groenten mee op lange zeereizen, als voorraad, maar ook als probaat middel tegen schurft en andere infecties. Koken middels fermentatie kost geen energie in de vorm van gas of elektriciteit, het kost alleen ruimte en tijd, en daarom blaast onze kok nieuw leven in deze bijna vergeten methode.


image

Meubilair

Net als de rest van de Ceuvel, bestaat ons meubilair en interieur voor een heel groot deel uit gerecyclede en upcyclede materialen van verschillende afkomsten.

Logic Works

Onze overburen van Logic Works hebben heel wat afgeklust in het Café en daar buiten. Niet alleen hebben ze de prachtige bootbankjes op ons terras gemaakt, maar ook de rest van het terrasmeubilair, waaronder de picknick tafels van oude steenschotten (gebruikt om bakstenen op te bakken) en de enorme massieve tafels van bomen uit de Van Der Pekstraat.

Zie ook http://www.logic.works/

Lampen

De kleine (LED) lampjes in het café zijn ontworpen en gemaakt door Flesj. Het zijn oude limonadeflesjes met daarin een peertje. https://www.facebook.com/flesjlampen/

Midden in het Café hangt aan een grote katrol een enorme lamp van een grote flessenkelk, en een oude grammofoon kap. Deze is ontworpen door onze buurman Ulysses van de Valparaiso. De lamp is ook te koop. https://www.facebook.com/glasinloodboot/?fref=ts

Studio Valkenier

Het Café is gebouwd door architect Wouter Valkenier, die ook Hanneke's Boom en Bret heeft gebouwd. Het pand bestaat voor het grootste deel uit ge-upcyclede materialen, waaronder meerpalen uit de haven van Amsterdam, eerder genoemde steenschotten, een oude strandkeet van de reddingsbrigade van Scheveningen en een houten vloer uit een oude gymzaal. Van de deurstoppers tot aan de kozijnen, overal heeft Wouter spullen bij elkaar gevonden. 

Zie ook: http://studiovalkenier.nl/

 


image

Paddenstoelen

Omdat we geen vlees serveren werken we veel met eiwitrijke producten zoals paddenstoelen. De paddenstoelen die we gebruiken komen rechtstreeks uit Amsterdam-Noord

In voormalige zeecontainers op een oud industrie terrein groeit Wouter Hassing van Mycophilia voor ons heerlijke shiitake, koningsboleet en oesterzwam op houtmeel. Op duurzame wijze, door de paddenstoelen te verwarmen met een zo gehete biomeiler: een hoop houtsnippers waar middels compostering warmte opgewekt wordt.

Voor meer informatie: mycophillia.nl

 

Onze bitterballen en kroketten hebben een bijzonder verhaal. Willem Bosman Jansen van GRO maakt bitterballen en kroketten van oesterzwammen, die ze zelf groeien op koffiedik van keten La Place en groothandel DeliXL. Dit snack assortiment noemen ze Terra Bites.

Voor meer informatie zie gro-holland.com


image

Frisdrank

Waarom, dachten we, zouden we vrachtwagens rondjes laten rijden met flessen vol met water en een beetje smaak als je zelf ook gewoon een prikwaterkraan kunt installeren en daarmee je eigen drankjes kan maken?

Wij maken onze frisdrank zelf met de biologische siropen van Leslie Dronkers (Saru Soda). Geen Coca Cola en Fanta dus, maar Vlierbloesem, Gember-Citroen en Rabarber!

Voor meer informatie zie: sarusoda.nl


image

Sterke Drank

Net als de rest van ons menu komen al onze sterke dranken uit Nederland, behalve de rum.

Elk jaar verlaat het 32 meter lange zeilschip de ‘Tres Hombres’ de Amsterdamse haven en vaart uit naar de Caraïben. Ze brengen de allerbeste rum van de wereld naar ons toe met de wind! Niet voor niets noemen ze dit 'Fair Transport'.

Voor meer informatie zie:

fairtransport.eu
treshombres-rum.com

 

 


image

Gebak

Niets is zo lekker als een goed stuk taart, tussendoor of na een heerlijke maaltijd.

Wij werken met de taarten van Sharp Sharp en Sweet Love Addiction.

Sharp Sharp

Renate en Frank zijn het taartenbak bedrijf Sharp Sharp begonnen, om veganistische, suikervrije en glutenvrije lekkernijen onder het grote publiek te brengen. Met dadels, noten, ahornsiroop en vruchten weten ze de heerlijkste gebakjes te maken, waardoor je helemaal niet door hebt dat je taartje veganistisch of suikervrij is.

Sweet Love Addiction

Voor de echte lekkerbekken, die wel suiker en melkproducten in hun taartjes willen, hebben we taarteb van Sweet Love Addiction. Zij maken de meest verrukkelijke cheese cakes en worteltaarten, geheel biologisch natuurlijk.


image

Groentes

Onze groentes hebben verschillende afkomsten, maar allemaal zo lokaal en duurzaam mogelijk!

Mijn Stadstuin
In onze missie om zo goed mogelijk het verhaal achter onze producten te kennen, zijn we gaan samenwerken met Mijn Stadstuin. Daar ligt een speciaal stukje land voor De Ceuvel, waar we samen met 25 groene strijders elke twee weken wroeten in de aarde en zo veel mogelijk van onze groentes biologisch en lokaal in de stad groeien!

Voor meer informatie zie mijnstadstuin.nl

Als je geïnteresseerd bent om meer te leren van het telen van groentes en mee te doen bij mijn stadstuin, neem dan contact op met coen@cafedeceuvel.nl.

50/50 Green

Op nog geen 5 minuten van de Ceuvel ligt een biologische groentetuin van het Leger des Heils. Niet alleen voorziet dit initiatief ons van lokale biologische seizoensproducten, ook is het een leerbedrijf waarin mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring op doen, zodat zij weer volop aan de samenleving kunnen meedoen. 50/50 Green komt hun groentes bij ons met de bakfiets brengen.

Voor meer informatie zie 5050-workcenter.nl/

Kas op het dak 

Samen met Metabolic en de Nomad Farmers hebben we een kas op de Ceuvel gebouwd. Hierin groeien we onze verse kruiden in een circulair aquaponics systeem. Lokaler kan niet! 


image

Wijn

Alle druiven zijn duurzaam en zonder pesticides gegroeid. Daarnaast gaat een groot deel van onze wijnen nog een stapje verder, aangezien het natuurwijn is (Vin Naturel).

Een natuurwijn, ook wel Vin naturel genoemd, staat voor zo weinig mogelijk ingrijpen in de natuur. Het gaat om wijn zonder enige chemische toevoeging en met minimaal of geen toegevoegd sulfiet. Onze importeur Vleck houdt persoonlijk contact met alle boeren en op deze manier weten we precies waar onze wijnen vandaan komen en hoe deze gegroeid zijn.

Wij werken alleen met 'Oude Wereld' wijnen zodat ze niet van ver hoeven te komen. Verder is onze huiswijn geleverd in een bag-in-box. Je kan je voorstellen dat een vrachtwagen vol vacuüm verpakte wijnzakken in vierkante dozen veel minder belastend is voor het milieu dan een even grote vrachtwagen vol met zware flessen wijn van glas en veel ruimte tussen de flessen door hun ronde vormen. 

Voor meer informatie zie: vleck.nl