Boek een tour over de Ceuvel of door Noord


Boek een tour om meer te leren over De Ceuvel!

Op de Ceuvel organiseren we privé tours voor geïnteresseerde individuen, scholen, bedrijven of andere groepen. Of je nu een architect, ingenieur, student of scholier bent, of gewoon iemand met een algemene interesse: er loopt iemand rond op de Ceuvel die ons verhaal kan vertellen op een manier die voor jou interessant is. 

Op het moment bestaat ons aanbod uit drie verschillende Tours:
1. De Ceuvel | De Circulaire Stad
2. Door Noord | Stadsdeel in Transitie
3. The Dutch Weed Burger | Zeewier: Het Groene Goud


1. Tour over De Ceuvel | De Circulaire Stad


Deze tour behandelt het verhaal van de Ceuvel. Je leert over duurzaamheid & de circulaire economie, stadsvernieuwing en architectuur, gemeenschappelijk experimenteren en bottom-up ontwikkelen.

Achtergrond
De Ceuvel is een zelf-gebouwde broedplaats waar duurzaamheid en de circulaire economie centraal staat. Het is een stedenbouwkundig experiment in stadsvernieuwing, een creatieve en culturele broedplaats, een circulair testlab, en een plek om te ontspannen en geïnspireerd te raken. Er is een smart-grid van zonnenpanelen waar onderling stroom uitgewisseld kan worden middels blockchain technologie,  een aquaponics groentekas, een biogasvergister (in aanbouw), 16 tot creatieve werkruimtes omgebouwde boten op het droge, en een gezellig café-restaurant dat steevast benoemd wordt tot 'het meeste duurzame restaurant van Europa'. De zwaar vervuilde grond waar alles op gebouwd is, wordt ondertussen schoon gemaakt middels een speciale mix aan zuiverende planten die de zware metalen en oliën van de oude scheepswerf opnemen.

Prijzen en Info
Duur | 45-60 minuten
Capaciteit | maximaal 20 personen per gids
Prijs* | €250 excl. btw
*Voor scholen & andere non-profit organisaties rekenen wij €150 excl. btw
Voor aanvragen in het weekend rekenen we altijd de reguliere prijs.


2. Tour door Noord | Stadsdeel in Transitie


Naast een rondleiding over ons eigen terrein, vinden we het ook heel leuk om meer te vertellen over de directe omgeving van de Ceuvel. We nemen je mee door een wijk met vele gezichten, die momenteel een grote transitie doorgaat. De Ceuvel is een van de boegbeelden van deze transitie en vanaf onze scheepswerf zien wij overal om ons heen alles transformeren. Door de ogen van een Ceuvelaar vertellen we het verhaal van Noord zoals wij het beleven. Let op, de Ceuvel zelf is ook onderdeel van deze tour maar we gaan er niet zo diep op in als in de tour over de Ceuvel zelf!

Achtergrond
Lange tijd stonden ten noorden van het IJ vooral oud-Hollandse vissers- en boerendorpjes. Eind 19e eeuw begon de bouw van zware industrie en grote scheepswerven in wat nu Amsterdam-Noord heet. Begin 20ste eeuw volgden de eerste arbeiderswijken in de vorm van de Van Der Pekbuurt en de Vogelwijk, later volgden de tuindorpen. 100 jaar later ondergaat Noord een nieuwe transitie. Buiksloterham verandert van een industrieel bedrijventerrein in een stadswijk gericht op geriefelijk wonen en creatief werken. Amsterdam-Noord prijkt inmiddels bovenaan in internationale lijstjes ‘hipste wijken van de wereld’. De ambitie is om van dit oude industriegebied een circulaire en duurzame wijk te maken. Ondertussen rijst de nieuwbouw als paddenstoelen uit de grond en struikel je onderhand over de hippe koffiezaakjes en galerietjes.

Prijzen en Info
Duur | 150 minuten
Capaciteit | maximaal 20 personen per gids
Prijs* | €350 excl. btw
*Voor scholen & andere non-profit organisaties rekenen wij €250 excl. btw
Voor aanvragen in het weekend rekenen we altijd de reguliere prijs.


3. The Dutch Weed Burger | Zeewier: Het Groene Goud


Tijdens dit programma krijgt de groep een rondleiding over De Ceuvel van ongeveer 20 minuten. Daarna gaat u naar het kantoor van De Weed Burger, waar u een presentatie krijgt van de oprichter. We sluiten af met een proeverij van de Weed Burger en een glas Kombucha.

Achtergrond
De Dutch Weed Burger is een van de duurzame bedrijven op het terrein van het De Ceuvel. Volgens DWB heeft duurzaamheid niet zozeer te maken met onze planeet als wel met onze samenleving. Planeet Aarde kan zichzelf onderhouden; dat bewijst ze al miljoenen jaren lang. De vraag is: kunnen we onze economie en levensstijl zo aanpassen dat het ecosysteem van de aarde óns in levensonderhoud kan voorzien? Vanuit dit gedachtegoed zijn ze een muiterij in de fastfood industrie begonnen, om zo het bedrijfsleven, de politiek, NGO’s, boeren en consumenten te laten zien dat er andere mogelijkheden aan de horizon liggen waar de natuur, de dieren en de mens baat bij hebben.
Zoals de naam al verraadt, is de Dutch Weed Burger gemaakt van zeewier. Dit plantje is een hoogwaardige eiwitbron waarbij de teelt geen kostbare landbouwgrond in beslag neemt en het nauwelijks zoet water verbruikt. Het is dan ook niet voor niks dat zeewier het nieuwe groene goud wordt genoemd en wetenschappers van mening zijn dat dit groene plantje onze planeet kan redden! 

Prijzen en Info
Duur | 90 minuten
Groep tot 10 personen | €325 excl. btw
Meer dan 10 personen | Voor groepen met meer dan 10 mensen, rekenen we €25 excl. btw per persoon extra.Voor meer informatie of boekingen, neem contact op met tours@deceuvel.nl

> Je kan de tour boeken op ieder gewenste datum en tijd en wij doen ons best een geschikte gids voor je te vinden. Dit zal helaas niet altijd mogelijk zijn. Probeer een rondleiding minimaal een week van te voren te boeken.
> Zijn jullie met een groep groter dan 10 personen en wil je aansluitend op je tour lunchen, dineren of borrelen bij het Café? Ook deze arrangementen kunnen met tours@deceuvel.nl besproken worden.
> Met een kleine groep en zijn de prijzen te hoog? We geven geregeld publieksrondleidingen, hou de evenementen agenda in de gaten!