Over Café de Ceuvel


DUURZAAMHEID

Café de Ceuvel wil graag een verschil maken in de wereld, en dat begint op je bord. Het wereldvoedselsysteem is de grootste oorzaak van klimaatverandering en een scala aan andere sociale problemen. Wij zijn daarom op zoek naar wat écht goed eten en drinken is. Dat gaat verder dan een labeltje waar ‘biologisch’ op staat.

We werken samen met een hele reeks aan initiatieven die ervoor zorgen dat ieder bordje, biertje en drankje dat we op tafel zetten ervoor zorgt dat de wereld een beetje mooier wordt. Zo maken we bijvoorbeeld onze eigen frisdrank met de biologische siropen van Saru Soda en komt ons bier van Gulpener of kleine brouwers. Sinds het café is overgenomen op 1 november 2020 koken we volledig veganistisch, hebben we CO2 vrije koffie van Kaap Koffie en we zijn volledig van het gas af! 

Lees hier meer over de herkomst van de producten.

SOCIALE DUURZAAMHEID

Voor ons is het sociale component van duurzaamheid even belangrijk als het ecologische en soms een nog grotere uitdaging. Het gaat erom dat je een duurzaam product aanbiedt voor ieder individu uit alle hoeken van de samenleving. Helaas zijn biologische en lokale producten, hoe raar het ook klinkt, duurder dan met het vliegtuig geïmporteerde groenten en fruit die duizenden kilometers hebben afgelegd. Alhoewel wij het liefst al onze prijzen onder gemiddeld wensen te houden, is dat niet altijd mogelijk. We zijn daarom een samenwerking aangegaan met de Stadspas zodat we altijd een goedkope maaltijd en drankje kunnen aanbieden voor de mensen die net wat krapper bij kas zitten en toch verantwoord willen consumeren. Het blijft echter een continue zoektocht naar hoe we duurzaamheid toegankelijk kunnen maken voor iedereen en niet alleen voor de welgestelde.

VOLHARDING B.V.

Sinds 1 november 2020 is Café de Ceuvel overgenomen door de cultureel programmamaker van De Ceuvel, de hoofdbarman van het Café en een scheepsbouwer van het NDSM. De BV die zij zijn gestart heet De Volharding, vernoemd naar de oude scheepswerf die ooit op de Ceuvel gevestigd was. Hiermee wordt niet alleen de toekomst benadrukt, maar ook de lange geschiedenis van het Ceuvel terrein met haar rijke geschiedenis als scheepswerf. De duurzaamheidsmissie die de oprichters van het café zijn aangegaan, wordt ambitieus voortgezet door de nieuwe kapiteins op het schip.

Los van de duurzaamheidsmissie en het sociale karakter van het café hebben de nieuwe eigenaren ook een nieuwe uitdaging. Op 1 januari 2024 is het 10 jaarstermijn van De Ceuvel namelijk afgelopen. Samen met oud stadsdeelvoorzitter Coby van Berkum gaat het team van nieuwe eigenaren met de vereniging de Ceuvel en Metabolic plannen smeden voor een Ceuvel 3.0.

Het Gebouw

Het gebouw is ontworpen door architect Wouter Valkenier. Hij heeft het hele gebouw gemaakt van ge-upcyclede materialen. Zo bestaat het Café uit 80-jaar-oude meerpalen uit de haven van Amsterdam en het oude reddingsbrigade paviljoen van Scheveningen. Studio Valkenier ontwierp onder andere ook Hannekes Boom, BRET en de Stadstimmertuin.

GESCHIEDENIS

In 2014 maken Toon Maassen, Joey Hodde, Esmee Jiskoot en Bart een radicale keuze: ze stoppen met hun studies en begonnen op 22-jarige leeftijd het duurzame Café de Ceuvel op nieuwe broedplaats De Ceuvel.  Na jaren bloed, zweet, tranen, dansjes en plezier in Café de Ceuvel gestopt te hebben werd het in 2020 tijd om een nieuw pad te bewandelen. Maar hoe laat je een plek gaan waar je zo lang voor gestreden hebt? Gelukkig bleek hier een oplossing voor te zijn! Want met de komst van de nieuwe eigenaren zijn de idealen van deze club hoog in het vaandel gehouden.