Bij coca denken wij aan cocaïne. Maar in delen van Zuid-Amerika is dat een grote belediging. Daar is coca als thee of koffie; een onmisbaar onderdeel van iedere normale sociale ontmoeting. Naast het culturele aspect, speelt ook de medicinale waarde een grote rol. Coca is een milde stimulant die werkt tegen hoogteziekte, gebruikt wordt als anestheticum, de concentratie verbetert en ook nog ’s heel erg voedzaam is. In Nederlandse termen zouden we het een superfood noemen, in Zuid-Amerika is het la hoja sagrada, het heilige blad.
Maar helaas, het exporteren van coca is illegaal. Onder aanvoering van de VS heeft de Verenigde Naties coca, net als cocaïne, op Lijst 1 van verboden middelen gezet. En dat terwijl coca zo veel potentie heeft! De War on Drugs en het repressieve beleid heeft niet geleid tot een verminderde vraag of productie van cocaïne. De vernietiging van cocaplantages leidt vooral tot het verplaatsen van de cocateelt. Voor 1 gram cocaïne is ongeveer 400 gram gedroogde cocabladeren nodig en voor het vrijmaken van cocaplantages voor cocaïne worden vele hectares oerwoud ontbost. Daarnaast leidt het bestrijden tot sociale, fysieke en economische schade voor cocaboeren en heeft het onomkeerbare ecologische destructie als gevolg. Ontwikkelingsplannen als het aanmoedigen van het telen van andere gewassen, heeft ook geen zoden aan de dijk gezet.
Coca daarentegen is een lucratief gewas. Met zo’n drie oogsten per jaar biedt het economische mogelijkheden voor boeren. Dus wat als we ons openstellen voor een internationale markt van cocaproducten? Tijdens het Cocalab leren we over de huidige misvattingen en obstakels van coca, maar vooral over de mogelijkheden. Met behulp van inheemse kennis en een proeverij gaan we zelf ervaren waarom dit blad voor anderen zo heilig is.
Dit evenement wordt georganiseerd door stichting Fairtrade Coke in samenwerking met de Ceuvel. Fairtrade Coke is een stichting die op zoek gaat naar constructieve alternatieven voor de War on Drugs. Een onderdeel van haar doel is het de-stigmatiseren van coca.
Janneke Nijmeijer van Fairtrade Coke deed onderzoek in Zuid-Amerika naar de rol van coca in het dagelijks leven van boeren en de inheemse bevolking. Over haar bevindingen publiceert zij onder andere in OneWorld, MO Magazine, HP/de Tijd en de Volkskrant.
Als onderzoeker voor de afdeling Drugs and Democracy van Transnational Institute houdt Pien Metaal zich bezig met onderzoek en beleid in de richting van coca en cocaïne. Ze heeft een aantal jaar in Zuid-Amerika gewoond, met name in het Andesgebergte, en is een voorvechter van het mogelijk maken van een internationale markt van cocaproducten.
Arno Adelaars is drugsonderzoeker en schrijver en heeft onder andere de boeken ‘Alles Over Paddo’s’, ‘Ecstacy’ en ‘Ayahuasca’ op zijn naam staan. Daarnaast bezit Arno Adelaars veel kennis over de verschillende Zuid-Amerikaanse inheemse gebruiken van plantmedicatie, zoals ayahuasca en coca. Vanuit antropologisch en etno-botanisch perspectief vertelt Arno Adelaars op bijna sjamanistische wijze over inheemse toepassingen van coca.