Het Fermentatie Festijn: 2-daagse workshop fermenteren voor beginners


Het Fermentatie Festijn: 2-daagse workshop fermenteren voor beginners

Je voedsel laten rotten op een manier die het lekkerder en gezonder maakt, dat is eigenlijk wat fermentatie is. Door de juiste bacteriën toe te voegen aan ingelegd eten en het geheel op die manier gecontroleerd te laten rotten, blijft het langer bewaard. En als je het goed doet, wordt het ook nog eens heel erg lekker en gezond!

Hoewel het vroeger nog heel normaal was om eten in potjes te stoppen, zijn we in de loop der jaren vergeten geraakt hoe dit ging. Daarom organiseren we bij de Ceuvel ism Slow Food Youth Network een serie fermentatie workshops. Deze eerste ‘Fermentatie Workshop voor Beginners’ bestaat uit 2 dagen:

  • Op zondag 5 november krijgen we een uitleg over fermentatie van Silvia van der Wel (De Bakbrommer) om vervolgens groentes in een potje te stoppen en onze eigen kimchi te maken. Na een lunch van door Silvia eerder gefermenteerde heerlijkheden gaan we nog meer groentes inleggen. Iedereen gaat naar huis met twee weckpotten. We hebben allemaal goed bijgehouden hoeveel van welke groente of kruiden er in zijn of haar potje is gegaan.

  • Op zondag 12 november komen we weer bij elkaar. Na een week lekker rotten zijn onze groentjes fijn gefermenteerd. We doen onze potjes open, en gaan onder leiding van Silvia vergelijken: wat hebben de verschillende groentes en kruiden gedaan na een week door bacteriën bewerkt te zijn? Wat heeft dat gedaan met de smaken, en hoe zijn die gaan combineren? We gaan lekker lunchen van onze eigen en elkaars maaksels.

Na de lunch van 12 november gaan de potten van tafel, en is er een lezing Fermentatie Culturen Wereldwijd van Kathe Kaczmarzyk. Deze internationale Fermentista geeft al geregeld workshops in Berlijn & London, en is net terug in Europa na een workshop week in Mexico bij Sandor Katz, de Godfather van de hedendaagse fermentatie wereld. Kathe gaat vertellen over verschillende fermentatie culturen die zij wereldwijd is tegen gekomen. Het woord cultuur bedoelen we hier zowel in microbiologische zin (bacterieculturen), als in antropologische zin (kookculturen).
Daarnaast neemt ze ook wat heerlijkheden mee om te proeven die ze speciaal voor ons heeft ingelegd.

Deze lezing van Kathe is ook los te bezoeken a € 17,50 (inc. proeverij)
Zie voor meer informatie over de lezing ook: Lezing Kathe
Kathe geeft ook op zaterdag 11 november een workshop Cultured Butter & Dairy Ferments. Zie voor meer info: Cultured Butter

Deelname aan de tweedaagse cursus is € 70,-
Dit is inclusief: BTW + Ingrediënten voor 2 potten groenten + 2 glazen potten + Lunch (2x) + Koffie & Thee + proeverij van Kathe + 6 uur aan kennisoverdracht, plezier en verwondering.
 
Kaartjes zijn te verkrijgen via https://www.ticketkantoor.nl/shop/fermentaties

5 November 2017

70,- inc. lunch en materiaalkosten

Metabolic Lab

starts: 10:30

ends: 15:00