Het Fermentatie Festijn: Lezing Fermentatie Culturen Wereldwijd


Het Fermentatie Festijn: Lezing Fermentatie Culturen Wereldwijd

Op 12 november organiseren wij een lezing Fermentatie Culturen Wereldwijd, gegeven door Kathe Kaczmarzyk. Deze internationale Fermentista geeft al geregeld workshops in Berlijn & London, en is net terug in Europa na een workshop week in Mexico bij Sandor Katz, de Godfather van de hedendaagse fermentatie wereld.
 
Kathe gaat ons vertellen over de verschillende fermentatie culturen die zij in haar loopbaan als fermentatie-deskundige wereldwijd is tegen gekomen. Het woord cultuur bedoelen we hier zowel in microbiologische zin (bacterieculturen), als in antropologische zin (kookculturen).
Daarnaast neemt ze ook wat heerlijkheden mee om te proeven die ze speciaal voor ons heeft ingelegd.
 
Aan de ene kant is de lezing dus een uitleg hoe verschillende samenlevingen met bacteriën werkten om hun eten te preserveren. Aangezien ze net terugkomt uit Mexico zal Mexicaanse fermentatie technieken natuurlijk prominent aanwezig zijn. Maar ook Aziatische fermentaties zoals koji’s, tempehs, miso’s, etc. komen aan bod. Uiteraard zullen ook Europese tradities behandeld worden.
 
Gekoppeld aan deze vlucht door tijden, werelden en culturen, gaat Kathe in op de manier hoe verschillende volken zorgden voor hun opgebouwde microbiologisch kapitaal, dwz., de bacteriën die het daadwerkelijke fermenteren doen. Hoe werken verschillende bacterie culturen en hoe hebben ze zich in de loop der eeuwen ontwikkeld?
 
Om af te sluiten gaan we ook in op industrieel fermenteren, studies naar fermentatie met bespoten en biologische groentes, en hoe we koken met fermentatie kunnen zien als een methode voor duurzame voedselbereiding en preservatie, en in die zin een circulaire techniek.
 
De lezing is in het Engels. Kosten zijn inclusief proeverij. 
Deze lezing is ook inbegrepen bij de 2-daagse workshop Fermenteren Voor Beginners
De dag ervoor (11 november) geeft Kathe ook een workshop Cultured Butter & Dairy Fermentation. Zie ook: Cultured Butter Workshop
 
Kaartjes zijn te verkrijgen via https://www.ticketkantoor.nl/shop/fermentaties
 

12 November 2017

€ 17,50 inc. proeverij

Metabolic Lab

starts: 13:00

ends: 14:30