Het Fermentatie Festijn: Lezing Kombucha & The Art of Fermentation


Het Fermentatie Festijn: Lezing Kombucha & The Art of Fermentation

Op 4 februari organiseren wij een lezing Kombucha & The Art of Fermentation, gegeven door Nicolas Adam en Thijs van de Loo van The Buch Brothers Kombucha. Nicolas is een in Frankrijk getrainde chefkok en Thijs een alumni van het Sandberg Instituut, de masteropleiding van de Rietveld Kunst Academie. Tot voor kort werkten de heren beiden in de keuken van Café de Ceuvel, waar ze elkaar ontmoetten. Vanuit hun gezamenlijke fascinatie voor microbiologie en scheikunde begonnen ze te experimenteren met fermenten. In de winter van 2016 verlieten ze ons om te werken aan hun droom: een eigen Kombucha brouwerij.
 
Kombucha is een eeuwenoude drank, die gebrouwen wordt door thee te laten fermenteren. Anders dan met andere fermenten vliegt de bacterie die thee omzet in Kombucha niet zomaar in de lucht. De SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast) of Moeder, moet net als bij Kefir in leven gehouden worden om een volgende batch te kunnen maken. Kombucha werd in de jaren ’60 en ’70 eventjes populair in Europa, en is nu bezig aan een nieuwe opmars. De drank wordt geroemd om zijn bijzondere smaak en geneeskrachtige kwaliteiten.
 
The Buch Brothers is een jong bedrijf, en Nico en Thijs zijn zelf nog volop aan het leren en experimenteren met hun fermenten. Hun brouwerij is gevestigd in het Sandberg Instituut voor beeldende kunst. Van daaruit leveren ze aan de stad, en experimenteren ze met nieuwe smaken. Naast Jasmine-K heeft Nico inmiddels ook een Lapsang Souchong variant en sinds kort ook Earl-K ontwikkeld.
 
De lezing gaat over de geschiedenis van Kombucha en daarnaast gaan we in op verschillende aspecten van het brouwproces van Kombucha, de microbiologie erachter, en enkele van de fijne kneepjes. Uiteraard gaan we Kombucha proeven.
 
Maar, de lezing heeft nog een tweede laag. The Art of Fermentation verwijst natuurlijk naar het gelijknamige boek van Sandor Katz. Echter, Buch Brother Thijs heeft niet voor niets de Rietveld masteropleiding gedaan, en hij gaat het dan ook hebben over de relatie tussen Kunst, Natuur en Microbiologie. Hedendaagse kunstenaars ontdekken in de natuur nieuw materiaal om kunst mee te scheppen.  Thijs gaat vertellen over zijn microbiologische experimenten op de grens van kunst, wetenschap, voeding en bedrijfsvoering. 
 
Kortom, een bijzondere middag waarin we meer leren over Kombucha, en het bijzondere bedrijf-annex-kunstexperiment genaamd The Buch Brothers.
 
De lezing is in het Engels. Kosten a € 12,50 zijn inclusief proeverij. 
Deze lezing is inbegrepen bij de 2-daagse workshop Fermenteren Voor Beginners
Kaartjes zijn te verkrijgen via: https://www.ticketkantoor.nl/shop/fermenteren

4 February 2018

€ 12,50

Metabolic Lab

starts: 13:00

ends: 16:00