Urban Farming Open Day


Urban Farming Open Day

// Hoewel we alleen wolkenkrabbers en betonnen stoepen zien, bestaat de stad stiekem uit een veelheid aan bomen, tuinen, kleine bossen en struikgewassen. We nodigen je uit om naar de groene kant van de stad te kijken en samen een veerkrachtiger Amsterdam te bouwen dat kan zorgen voor zijn eigen voedselbehoeften door een eetbare infrastructuur te creëren die over de hele stad verspreid is. 

// Kom langs De Ceuvel voor de 3e Urban Farming Open Dag en leer hoe je een echte Urban Farmer kan worden! Net als de vorige keren bieden we een reeks interessante workshops aan. Leer alles over fermentatie, wormcompostering, tuin & bosplanning, waterbeheer, verticaal tuinieren met aquaponics en nog veel, veel meer!

// De Ceuvel Greenhouse is een centraal onderdeel van de voedingskringloop op De Ceuvel. In onze kas worden vis, kruiden en bladgroente voor het café geproduceerd. De kas was de hele winter afgesloten en gaat deze april weer open! Om de eerste zaailingen die binnengaan te vieren, organiseren De Ceuvel, Cityplot, De Onkruidenier, Le Compostier, Fermentatie Festijnen & Metabolic deze Open Dag.

// Tijdens Urban Farming Open Day zijn wij een Voedselbank voor de Bijtjes en delen The Pollinators biologisch bloemzaad uit. Bijen en bestuivende insecten hebben het steeds moeilijker door pesticides en gebrek aan voedsel. Door in het hele land veel biologische bloemen te zaaien zorgen we samen voor extra krachtvoer. Daarom delen The Pollinators kilo’s bloemenzaad uit door heel Nederland. Op het plein van de Ceuvel kan je biologisch bloemzaad met zaai instructies ophalen.

// We hebben verschillende workshops om te volgen. 

//Programma overzicht

 1. De Wondere Wereld van de kleine beestjes – door City Plot – 12:00-13:00
 2. DIY Fertilizer– door City Plot – 12:30-13:30
 3. Aquaponics talk – door De Ceuvel – 13:00-13:20
 4. Introduction to Permaculture – door City Plot – 13:30-15:00
 5. (AFGELAST) Intro to worm composting – door City Plot – 14:00-15:00
 6. Phytoremediation talk – door De Ceuvel – 14:00-14:30
 7. Aquaponics talk – door De Ceuvel – 15:00-15:20
 8. Sprouting & Microgreens – door City Plot- 15:30-16:30
 9. Bijtjes en Insecten talk– door De Ceuvel – 15:30-16:00
 10. Planning and Growing an Edible Urban Garden – door City Plot – 16:00-17:30
 11. (AFGELAST) Spritual Ecology – door Bright Future Lab – 17:00-18:00

 

//Programma

 1. De Wondere Wereld van de kleine beestjes

Door CityPlot: Sofie Blom

Wist je dat een worm een jongen en een meisje is? Weet je hoeveel kilo een mier kan tillen? Waar is een pissebed eigenlijk goed voor? En welke insecten leven erbij de Ceuvel? Samen gaan wij op zoek naar de insecten die erbij de Ceuvel leven en leren wij meer over hoe verschillende insecten leven en elkaar helpen of juist niet…. We gaan met een vergrootglas op pad, spelen insectenbingo en een quiz.

60min / €6 / kinderen (leeftijd 6-12) / max. 12 deelnemers / NL

 1. DIY Fertilizer

Door City Plot: Monai N. McCullough

Het voeden van je planten is één van de belangrijkste dingen die je voor je binnen- en buitenplanen kan doen! maar … Wat is kunstmest? Wat doet het?

In deze workshop leren deelnemers wat kunstmest is en wat ze voor hun planten doen. Deelnemers leren alles over DIY-kunstmest van Dutch Seaweed!

60min / €7 / max. 15 deelnemers / EN

 1.  Aquaponics

Door De Ceuvel: Andrei Beca

Heb je ooit over Aquaponics gehoord? De stikstofrijke uitscheiding van de vissen worden door de planten afgebroken in nutriënten, en de planten leveren schoon water weer terug aan de vissen. Zo ontstaat een natuurlijke kringloop.

Ben je benieuwd naar aquaponics en wil je zien hoe dat in de praktijk werkt? Doe mee aan een gratis toer door onze aquaponics Greenhouse.

20min / gratis / max. 15 deelnemers / EN

 1. Introduction to Permaculture

Door CityPlot: Sofie Blom

Ben je ooit benieuwd geweest waar Permacultuur voor staat? Leren ontwerpen met de natuur? Wat is de ethiek en zijn de principes waarop permacultuur is gebaseerd? In deze cursus doen we een basis kennis op in Permacultuur. Naast het bestuderen van een aantal theorieën oefenen we observaties en doen we een ontwerpoefening.

90min / €15 / max. 15 deelnemers / EN

 1. (AFGELAST) Intro to wormcomposting

Door City Plot: Kylie Verkaart

Niemand houdt van wormen … oke, sommige mensen houden van wormen – maar weet je wie er ECHT van wormen houdt? De omgeving. Wormen houden onze wereld draaiende, omdat ze vrijwel alle etensresten kunnen verwerken in een grote verzameling voedingsstoffen: COMPOST. In deze workshop geven we je een uitgebreide introductie in wat er nodig is om wormen thuis te houden en wat er nodig is om je eigen hotel thuis te maken.

60min / €10 / max. 20 deelnemers / EN

 1. Intro to Phytoremediation

Door De Ceuvel: Anke Wijnja

Net zoals veel grond in Buiksloterham is de grond van De Ceuvel erg vervuild. Bij de gebruikelijke bodemsanering wordt dergelijke vervuilde grond tot een bepaalde diepte afgegraven en elders gestort. Daar wordt het vermengd met schone grond en vervolgens weer verspreid. In feite wordt hiermee het probleem alleen naar elders verplaatst. De Ceuvel is bezig om de vervuiling ter plekke te verminderen met behulp van planten, ook wel ‘fytoremediatie’ genoemd.

Tijdens deze gratis toer van onze parkwachter Anke leer je meer over deze techniek.

20min / gratis / max. 15 deelnemers / NL/EN

 1. Sprouting & Microgreens

Door CityPlot: Eva

Iedereen kan spruiten en microgroenten groeien! Je hebt geen groene vingers of zelfs een tuin of balkon nodig. Het kan in elk huis worden gedaan. Jonge planten en gekiemde zaden zitten vol met voedingsstoffen en geven je lichaam een broodnodige boost. Eva zal je leren hoe gemakkelijk, smakelijk en gezond het is om je eigen micro-groenten en kiemen te laten groeien. Je gaat naar huis met alles wat je nodig hebt om te gaan kiemen.

60min / €15 / max. 10 deelnemers / EN / NL

 1. Bijtjes en Insecten

Door De Ceuvel: Tom van de Beek

Wil je meer leren over bijen en insecten op de Ceuvel? Tijdens deze gratis toer leer je meer over biodiversiteit en krijg je een handvat hoe je een bijdragen kan leveren aan een diversere natuur. Op de Ceuvel hebben wij een bijenkast en een Insectenhotel. Tom van de Beek is tevens de initiatiefnemer van The Pollinators en de Nationale Zaaidag en zal hier ook een en ander over vertellen.

20min / gratis / max. 15 deelnemers / NL

 1. Planning and Growing an Edible Urban Garden

Door CityPlot: Suzanne Oommen

Ga met ons mee op een informatieve, praktische en leuke workshop over het kweken van je eigen eetbare stadstuin in kleine ruimtes zoals balkons, vensterbanken, volkstuinen of dakterrassen. Kruiden, salades, groenten, bessen, eetbare bloemen en een verrassende variëteit aan andere planten kunnen met heel weinig ruimte gedijen als je weet welke planten groeien en hoe je ze moet verzorgen. Deze workshop is geschikt voor zowel beginners als tuiniers met enige ervaring.

Je vertrekt met een aangepast kweekplan en zaden, klaar om te kweken en gezond, schoon voedsel te eten!

90min / €15 / max. 20 deelnemers / EN

 1. (AFGELAST) Spiritual Ecology

Door Bright Future Lab: Maaike Boumans

Deze workshop is een korte inleiding in de Spirituele Ecologie. Hoe kunnen we spirituele waarden over de natuur opnieuw integreren in ons dagelijks leven? Hoe kunnen we een relatie met natuur terugbrengen naar de stad? Spirituele ecologie gaat over het leven in een vreedzame relatie met jou en de wereld om je heen. Deze workshop is geïnspireerd door het werk van Joanna Macy, John D. Liu, Charles Eisenstein en anderen. Verwacht in deze workshop een dialoog, oefeningen en reflecties.

60min / €10 / max. 20 deelnemers / EN

Kaartjes kunnen van te voren worden gekocht via https://www.ticketkantoor.nl/shop/urbanfarmingopen  

20 April 2019

Variabel

De Ceuvel

starts: 12:00

ends: 18:00