Urban Farming Open Day


Urban Farming Open Day

// Hoewel we alleen wolkenkrabbers en betonnen stoepen zien, bestaat de stad stiekem uit een veelheid aan bomen, tuinen, kleine bossen en struikgewassen. We nodigen je uit om naar de groene kant van de stad te kijken en samen een veerkrachtiger Amsterdam te bouwen dat kan zorgen voor zijn eigen voedselbehoeften door een eetbare infrastructuur te creëren die over de hele stad verspreid is.

// Kom langs De Ceuvel voor de 2e Urban Farming Open Dag en leer hoe je een Urban Farmer kan worden! Net als de vorige keer bieden we een reeks interessante workshops aan. Leer alles over fermentatie, wormcompostering, tuin & bosplanning, waterbeheer, verticaal tuinieren met aquaponics en nog veel, veel meer!

// De Ceuvel Greenhouse is een centraal onderdeel van de voedingskringloop op De Ceuvel. In onze kas worden vis, kruiden en bladgroente voor het café geproduceerd. De kas was de hele winter afgesloten en gaat deze april weer open! Om de eerste zaailingen die binnengaan te vieren, organiseren De Ceuvel, Cityplot, De Onkruidenier, Le Compostier, Fermentatie Festijnen & Metabolic deze Open Dag.

// We hebben verschillende workshops om te volgen. Hieronder is het voorlopige programma en binnenkort zullen we meer activiteiten toevoegen. 

// Programma overzicht
1. Stekjesruilbeurs – de hele dag!
2. Introductie in Voedselbos Ontwerp (EN/NL) – door CityPlot – 14:30-16:30
3. Een Eetbare Tuin Plannen en Laten Groeien (EN) – door CityPlot – 16:30-18:30
4. Waterbeheer voor Tuinen en Kamerplanten (EN/NL) – door CityPlot – 12:00-13:30
5. Stadskippen (EN/NL) – door CityPlot – 17:00-18:00
6. We Houden van Wormenpoep! – door StadsOogst Compost Coop – 14:30 – 16:30
7. De Eetbare Stad: Van Park tot Plantage – door Buurtsuper De Onkruidenier – 13:00-14:00 & 15:00-16:00
8. Introductie in Fermentatie – door Silvia van der Wal (Het Fermentatie Festijn) – 12:00-13:30
9. Introductie in Aquaponics – door Metabolic – 17:00-18:15// Programma-informatie

1. Stekjesruilbeurs – 12:00 -18:00 
Breng je favoriete plantenstekjes en ruil ze met anderen en breid zo je plantencollectie gratis uit! Gedurende de hele dag kan je meedoen aan de Stekjesruilbeurs op het plein. Lees meer op:
www.facebook.com/events/393907811075200

2. Introductie in Voedselbos Ontwerp
Laten we een voedselbos maken op schaalmodel!
Door CityPlot: Friso van Overbeek

Deze beginners workshop leert je om een schaalmodel van een ​​voedselbos te maken voor je achtertuin, of een groter stuk grond. Terwijl we samen het schaalmodel bouwen, zal Friso de theorie en de praktijk van observatie, ontwerpen, implementatie en onderhoud uitleggen.

120 min / € 15 / max. 10 deelnemers


3. Een Eetbare Tuin Plannen en Laten Groeien
Door CityPlot: Suzanne en Marie

Ga met ons mee op een informatieve, praktische en leuke workshop over het kweken van je eigen eetbare stadstuin op kleine plekken zoals balkons, vensterbanken, volkstuinen of dakterrassen. Kruiden, salades, groenten, bessen, eetbare bloemen en een verrassende variëteit aan andere planten kunnen gedijen met heel weinig ruimte als je weet welke planten je moet groeien en hoe je ze moet verzorgen.

120 min / € 15 / max. 20 deelnemers


4. Waterbeheer voor Tuinen en Kamerplanten
Houd je planten levend en gezond met goed watermanagement
Door CityPlot: Marlies Dijkstra

In deze workshop leer je hoe je de planten water geeft op je balkon of in je stadstuin. Hoe zorg je ervoor dat ze niet verdrinken of te weinig water krijgen? Wanneer en hoe water te geven is afhankelijk is van jouw specifieke situatie. Marlies zal je laten zien waarom goed waterbeheer zo belangrijk is. Ze zal ook tips en tricks geven om je eigen waterbeheersystemen uit eenvoudige materialen te maken, zodat je een aantal dagen weg kunt zijn zonder je zorgen te maken dat je planten sterven. Heb je geen tuin of balkon? Deze workshop is ook geschikt voor kamerplanten.

90 min / € 15 / max. 10 deelnemers


5. Stadskippen
Door CityPlot

Kippen houden in Amsterdam? Dat kan!
Kippen voorzien ons van verse eieren, meststof voor de tuin, zij beluchten de aarde, eten van je keukenresten en zijn leuk en leerzaam voor kinderen. In deze inleidende workshop gaan we kijken naar soorten, kippenhokken, voeding en hygiëne. Alles wat je moet weten om gelukkig, gezond en productieve kippen te houden.

60 min / €8 / max. 15 deelnemers


6. We Houden van Wormenpoep! 
Door StadsOogst Compost Coop.

Maak je eigen wormenpoep in je eigen DIY Wormen Hotel gemaakt van gerecyclede emmers. In deze workshop laten we je zien hoe je de wormen kan verzorgen zodat ze je grond verbeteren. Je leert hoe je compost kan maken voor in de tuin, of hoe je wormenpoep kan gebruiken als starter voor een Compost Thee om het bodemleven te voeden. De workshop is inclusief alle materialen en de composting worms. Optional kun je een starter-set voor compost thee aanschaffen. Daarnaast krijgen deelnemers 25 % korting op de DIY bouwplannen voor een Le Compostier Wormen Hotel.

120 min / € 25 / max. 20 deelnemers


7. De Eetbare Stad: Van Plantsoen naar Plantage
Door Buurtsuper De Onkruidenier

De stad staat boordevol wild en eetbaar groen. Buurtsuper de Onkruidenier leert je de basics van het Onkruidenierschap. De eerste open supermarkt van Nederland laat zien hoe de stadsnatuur een grote voorraadkast is. Van een aantal prachtige wilde voorjaarsplanten leer je verschillende eigenschappen. Samen met Namiye Senol gaan we de oogst verwerken tot heerlijke turkse Onkruidgözleme onder het genot van een lekker onkruiddrankje.

60 min / € 12,50 / max 15 deelnemers


8. Basis cursus Fermentatie – Door Silvia van der Wal

Wil je leren over de wonderlijke microben die ons eten op een lekkere manier verrotten? Over de bacteriën die ons helpen om zuurkool, kaas, koffie, chocolade en thee te kunnen maken. Deze voor het oog onzichtbare wezentjes spelen de hoofdrol in bijna alles wat lekker is en ze zijn ontzettend gezond voor ons. Ze zijn ook heel goed in het preserveren van voedsel. Meer dan genoeg redenen om ze beter te leren kennen dus. In deze workshop leer je over die bacteriën en over hoe met ze te werken als je groentes fermenteert. We maken samen zuurkool en pickles om de basis van deze fermentatie technieken te leren. Neem zelf kolen, knollen en potjes mee (all goes, als het maar van van glas en gedesinfecteerd is).

90 min / € 15 / max. 25 deelnemers


9. Basis cursus Aquaponics 
Door Metabolic & De Ceuvel: Saro Van Cleynenbreugel

Onze Greenhouse op de Ceuvel draait op een innovatief aquaponics systeem. Aquaponics is gebaseerd op het biologische equilibrium tussen planten en vissen. De planten filteren het water van de vissen, en de vissen bieden nutriënten voor de planten. Zo ontstaat een gesloten systeem. Saro Van Cleynenbreugel heeft jaren aan ervaring in het bouwen en ontwerpen van aquaponics systemen. Hij geeft een korte lezing over de theorie, en laat zien hoe het Ceuvel systeem werkt.

75 min / € 15 / max. 20 deelnemers

14 April 2018

Prijs varieert per workshop

De Ceuvel

starts: 12:00

ends: 19:00