Zero Waste Week @ de Ceuvel


Zero Waste Week @ de Ceuvel

13 oktober van 12:00 – 23:00
Café de Ceuvel |  Metabolic Lab | Kabaalmakers boot | Ceuvel plein

Prijzen verschillen per workshop
zerowasteweek.nl


Bekijk hier alle workshops van Zero Waste Week en schrijf je in!


 

Over Zero Waste Week
‘Zero Waste Nederland’ organiseert dit jaar in opdracht van de gemeente voor de inwoners van Amsterdam de ‘Zero Waste Week’. Deze zal plaatsvinden van 13 tot en met 19 oktober 2024. Het overkoepelende thema dit jaar is ‘Amsterdam Afvalvrij’. Er vinden meer dan 80 activiteiten plaats, verspreid over 8 stadsdelen.

De thema’s die deze week centraal staan zijn: Kleding en verzorgingsproducten, Spullen repareren/upcyclen, verpakkingsvrij, de deeleconomie, zwerfafval, voedsel en afvalstromen.

Locatie de Ceuvel
Wij doen ook mee en daar zijn we ontzettend blij mee! ‘Zero Waste Week’ brengt een aantal activiteiten naar de Ceuvel zoals een kledingruilbeurs, een repaircafé, een workshop visual mending, een filmavond en een optreden. De bestaande vegan menukaart van Café de Ceuvel is al helemaal toegespitst op zo duurzaam mogelijke ingrediënten, dus kom ook lekker lunchen en dineren! Kortom, het wordt een superleuke dag!

 



Programma in een notendop

 
10:00 – 17:30 | Workshop Schaapvriendelijk Vachtvilten door Anke Wijnja
13:00 – 15:00 |
Stop Motion workshop door de Kabaalmakers
14:00 – 15:30 | Denim upcycling workshop door Etta Studio
14:00 – 15:00 | Rondleiding op de Ceuvel
12:00 – 17:00 | Kledingruil door The Swap Club
13:00 – 17:00 | Knitwear repair workshop door Bronwen Jones
16:00 – 17:00 | Rondleiding op de Ceuvel 
19:30 – 20:45 | Greendocs: ‘Wat achterblijft’ + panelgesprek met Loes Janssen en Elisha Pals
21:30 – 22:45 | Ceuvel Sessions: Tailor Birds

 
 

Programma:

 
Stop Motion Workshop door de Kabaalmakers
13:00 – 15:00 // Kabaalmakersboot
Leeftijd: 7+ jaar

Maak je eigen zero waste stop-motion film met Kabaalmakers!
We zien al snel iets als afval, maar wat nou als je dat afval gebruikt om iets nieuws mee te maken? Neem wat afval mee (een drinkpak, doppen, oud papier etc), op de Ceuvel kunnen we ook een rondje maken om wat spullen te zoeken. Vervolgens leer je hoe je daar een filmpje mee maakt!

Schrijf je in voor deze workshop door een mailtje te sturen naar: kim@kabaalmakers.nl

Meer info: kabaalmakers.nl
 
 
 
 
Kabaalmakers
 

Kledingruil – door The Swap Club 
12:00 – 17:00 // Metabolic Lab


In het kader van Zero Waste Week Amsterdam nodigt The Swap Club Amsterdam je uit voor een leuk Kledingruilevenement bij de Ceuvel! Dompel jezelf onder in een duurzame mode-ervaring terwijl je verbinding maakt met de gemeenschap in één van de meest innovatieve culturele ruimtes van Amsterdam.


Schrijf je hier in voor deze workshop

 

 
The Swap Club
 
 
Knitwear repair workshop – door Bronwen Jones
12:00 – 17:00 // Café de Ceuvel

Bronwen Jones is kunstenaar en textielreparateur. Ze komt uit Londen en woont momenteel in Amsterdam. In haar praktijk is ze geïnteresseerd in de relatie tussen lichamen en textiel – de verhalen die ze bevatten en de sporen die ze in elkaar achterlaten, en in de overdracht van ambachtelijke textielkennis in de loop der tijd. De laatste jaren heeft ze zich vooral toegelegd op het herstellen van kleding voor/met het publiek als een op de gemeenschap gebaseerde praktijk die de aanzet geeft tot het delen van verhalen en gesprekken over zorg, intimiteit, waarde en eigendom. Haar werk komt tot uiting in deze interacties en in de daaruit voortvloeiende textielstukken, publicaties en workshops.

Schrijf je hier in voor deze workshop

 

Visual Mending in actie



Rondleidingen op de Ceuvel
Start : 14:00 en om 16:00

Bij de Ceuvel organiseren we privé rondleidingen voor geïnteresseerden individuen, scholen, bedrijven en anderen. Of je nou een architect bent, technisch ingenieur, scholier of in het algemeen in duurzaamheid bent geïnteresseerd: er loopt iemand rond op de Ceuvel die ons verhaal kan vertellen op een manier die relevant is voor jouw achtergrond. De Ceuvel is een zelf-gebouwde broedplaats waar duurzaamheid en de circulaire economie centraal staat. Het is een stedenbouwkundig experiment in stadsvernieuwing, een creatieve en culturele broedplaats, een circulair testlab, en een plek om te ontspannen en geïnspireerd te raken. Er is een smart-grid van zonnenpanelen waar onderling stroom uitgewisseld kan worden middels blockchain technologie, een aquaponics groentekas, 16 tot creatieve werkruimtes omgebouwde boten op het droge, en een gezellig café-restaurant dat steevast benoemd wordt tot ‘het meeste duurzame restaurant van Europa’. De zwaar vervuilde grond waar alles op gebouwd is, wordt ondertussen schoon gemaakt middels een speciale mix aan zuiverende planten die de zware metalen en oliën van de oude scheepswerf opnemen.

Schrijf je hier in voor deze workshop

 


Rondleidingen op de Ceuvel


Denim Upcycling workshop
14:00 – 15:30 | Metabolic Lab

Doe mee met upcycling-ontwerper Etta van Etta Studio voor een creatieve, praktische workshop. Je gaat spijker-broekzakken upcyclen tot een handig reisetui. Of je maakt er een decoratieve sleutelhanger of scrunchie van. Hipper wordt het niet!

Je hebt ook de mogelijkheid om een ​​decoratieve sleutelhanger van denimresten te maken als aanvulling op je tasje. Heb je zelf een spijkerbroek die je wil gebruiken, neem deze dan mee. Zo niet, dan wordt alles verzorgd.

Beginnersvriendelijk, meestal met de hand naaien, met de mogelijkheid om de machine te gebruiken of Etta te laten helpen.


Schrijf je hier in voor de workshop

Geüpcycled denim

 

Workshop Schaapvriendelijk Vachtvilten op De Ceuvel
10:00 – 17:30 | Oliebibliotheek & het Plein op De Ceuvel
Kosten: €85,- p.p.
Aantal deelnemers: minimaal 4, maximaal 8


Wist je dat er elk jaar meer dan 1,5 miljoen kilo Hollandse geschoren wol de prullenbak in gaat! En dat terwijl het waanzinnig mooi materiaal is: van nature isolerend, waterafstotend, zacht en heel gemakkelijk te verwerken…

Een van de oudste manieren om er wat van te maken is het te vilten. Als je dat met een geheel geschoren vacht doet kan je die zelfs vervilten tot een schapenvacht, zonder dat daar een schaap voor hoeft te sneuvelen.
Je leert vanuit oude ambacht hoe een geschoren, langharige vacht wordt schoonmaakt, bewerkt, weer vorm krijgt en vervolgens vervilt wordt tot een stevige schapenvacht.

Prachtig om te doen – wol is een heel materiaal om mee te werken.
Daarnaast is het resultaat heerlijk voor in de winter op de bank, op de grond bij je voeten of in je kampeerstoeltje tijdens wat koudere avonden…
Iedereen werkt aan een kleine eigen vacht (formaat Ikea-vachtje) die aan het eind mee naar huis gaat.

De vachten komen van een Drentse boerderij met bruine schapen en zijn letterlijk gered van de vuilnisbak. Anke werkt met respect voor de natuur en zo duurzaam mogelijk in het proces.

Let op: het is een fysiek vrij intensieve workshop – vilten is flink doorwerken


Schrijf je hier in voor deze workshop



Vachtvilten ambacht
 
 
Green Docs // ‘Wat achter blijft’ documentaire + panelgesprek met Loes Janssen (regie) en Elisah Pals (Zero Waste Nederland)
19:30 – 21:00 | Metabolic Lab

Vlak na het overlijden van hun moeder staan drie zussen voor de taak om hun ouderlijk huis leeg te halen. Door het opruimen worden ze opnieuw geconfronteerd met de dood van hun moeder en het onvermijdelijke afscheid van spullen die de herinneringen levend houden.


Reserveer hier je plek 


 

Shot uit 'Wat achterblijft' door Loes Janssen

 

 

Ceuvel Sessions // Tailor Birds
21:30 – 22:00 | Café de Ceuvel

“Droomfolkroristiche Pracht” Live looping, foley-kunst, magie van plantaardige muziek.

Elektrische viool in de kern, een moment om stil te staan en adem te halen, dit is muziek voor de ziel en voedsel voor de geest. Sophie Kingston heeft de afgelopen jaren doorgebracht met schrijven, opnemen en optreden, door heel Australië en Europa. De muziek is net zo tastbaar als het verhaal erachter.

Meer info: tailorbirdsmusic.com

 
 

13 October 2024

Op inschrijving

De Ceuvel

starts: 12:00

ends: 23:00