Organisatie


Vereniging de ceuvel

De Ceuvel is coöperatief gebouwd en wordt gezamenlijk beheerd door een ideële Vereniging van huurders. We werken dan ook met een gekozen en vrijwillig bestuur. Het bestuur van Vereniging de Ceuvel beheert het terrein, de contacten met de verschillende huurders en de externe contacten met gemeente, partners en anderen.

De Ceuvel bestaat uit de volgende onderdelen: De Broedplaats – 14 woonboten op het land worden verhuurd als CAWA ateliers. 1 van deze 14 woonboten, de Workship, wordt tevens gebruikt als multifunctionele studio en ontwikkelt haar eigen cultureel programma. Metabolic – 1 woonboot op het land is gebouwd en ontwikkeld door Metabolic, het circulaire consultancy bedrijf dat een groot aandeel heeft gehad in het duurzaamheidsplan van de gehele Ceuvel. Asile Flottant – Het hotel Asile Flottant bestaat uit 1 woonboot op het land (de receptie, tevens te huur voor meetings) en 6 drijvende historische schepen op het water die omgebouwd zijn tot karakteristieke hotelkamers. Cafe de Ceuvel – De horeca gelegenheid Cafe de Ceuvel.

De Broedplaats

Broedplaats De Ceuvel is tot stand gekomen met een subsidie van Bureau Broedplaatsen van Gemeente Amsterdam en een lening van de Triodos Bank. Met deze financiering is de ruwbouw, de steiger en de infrastructuur aangelegd. De 14 CAWA ateliers worden verhuurd aan in totaal ongeveer 60 huurders. Veel van deze gebruikers hebben voor een groot deel hun eigen ruimtes afgebouwd. Ze zijn veelal werkzaam als freelancers in de creatieve industrie of de duurzaamheidssector. Zo zitten er architecten, filmmakers, ontwerpers en muzikanten, maar ook groene en duurzame stichtingen of bedrijven. In de atelier & studioboot Workship vinden kleinschalige publieksactiviteiten plaats.

www.workship.nu www.deceuvel.nl/deboten www.amsterdam.nl/broedplaatsen

Metabolic en Metabolic Lab

Metabolic was bij de oprichting van de Ceuvel actief als duurzaamheidspartner. Ze bouwde een groot deel van de duurzaamheidsoplossingen zelf, samen met de gemeenschap. Met financiering van Stichting DOEN kon het Metabolic Lab gebouwd worden, wat moest gaan dienen als experimentele showcase, en als het kantoor van Metabolic. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een internationaal opererend consultancybureau met kantoren in meerdere landen. Het hoofdkantoor is nu gevestigd om de hoek van de Ceuvel, maar Metabolic is nog veel te vinden op de Ceuvel. Zo voeren ze diverse onderzoeken uit op het terrein en fungeren de duurzaamheidsoplossingen nog altijd als hun visitekaartje. De ruimte Metabolic Lab wordt nu door de Ceuvel gemeenschap gebruikt voor lezingen, documentaire screenings, en meetings en is ook te huur voor externen.

www.metabolic.nl www.metaboliclab.nl

Asile Flottant en de Crossboat

De Crossboat is ontworpen en gebouwd door Space&Matter en Woodies At Berlin. Space&Matter is het architectenbureau dat een van de initiatiefnemers was van het project de Ceuvel en nu oa. werkt aan Schoonschip en het stedenbouwkundige plan van Amsterdam-Noord. Woodies At Berlin verbouwd in hun loods op de NDSM schepen tot woonboten en bijna alle boten van de Ceuvel hebben op hun scheepshelling gelegen. Woodies is tevens initiatiefnemer en eigenaar van Asile Flottant, het drijvende hotel van de Ceuvel. De 6 historische schepen achter het hek van Asile herbergen binnen prachtige kamers.

http://www.spaceandmatter.nl/ https://www.woodiesatberlin.nl/ https://www.asileflottant.com/

Cafe de Ceuvel

De horecagelegenheid ligt in het hart van de Ceuvel en is de voornaamste publiekstrekker. In eerste instantie bedoeld als kantine van de broedplaats, groeide het Café uit tot een van de meest toonaangevende horecaplekken van de stad en staat wereldwijd bekend als inspiratieplek voor duurzame horeca. Het pand is gebouwd en ontworpen door architect Wouter Valkenier. Het horecabedrijf zelf is opgericht door Toon Maassen en Esmee Jiskoot. In 2020 is het café overgenomen door Gideon Loerakker, René de Boer, Huib Koel en Esther Weller. Het Café werkt nauw samen met de Vereniging en neemt de leiding over een groot deel van de externe communicatie, de organisatie van culturele evenementen en andere publiekszaken.

www.cafedeceuvel.nl

Vereniging de Ceuvel

Beheer

De Ceuvel wordt sinds de oprichting beheerd door Marcel van Wees, van Urban Interior Design, wiens boot aan het plein tevens fungeert als werkplaats van de gemeenschap. Marcel plant de onderhoudswerkzaamheden en zorgt dat alles blijft werken zoals het moet. http://www.weesvormgever.nl

Zuiverend Park

Het Zuiverende Park is ontworpen en bedacht door Delva Landschapsarchitecten. Inmiddels wordt het project beheerd door landschapsarchitect Anke Wijnja van Bureau Fonkel en een groep vrijwilligers https://delva.la/ http://www.bureaufonkel.nl/

Het Bestuur

De Ceuvel houdt 4x per jaar een ALV (Algemene Leden Vergadering). Jaarlijks wordt een vrijwillig bestuur gekozen uit de leden. Het bestuur komt eens per 2 weken samen voor een bestuursvergadering.

HUIDIG BESTUUR – SINDS MEI 2022  Voorzitter: Johannes van den Akker Penningmeester: Gideon Loerakker Secretaris: Suzan Doodeman

VOORGAANDE BESTUREN Oprichting begin 2013: Sascha Glasl, Marjolein Smeele, Jeroen Apers Juni 2014 – april 2015: Sascha Glasl, Jeroen Apers, Berith Danse April 2015 – april 2016: Remco Moen Marcar, Cynthia Mooij, Jeroen Apers, Toon Maassen, Daan Dijkstra April 2016 – januari 2019: Chandar van der Zande, Esmee Jiskoot, Jos de Krieger Januari 2019 – Januari 2021: Tycho Hellinga, Jeroen Pieterse, Sarah Milo

Jaarverslagen

Ieder jaar brengen wij een jaarverslag uit Hieronder kan je ze downloaden in PDF vorm:

2020&2021 2019 2018 2017 2016 2015 2014