News


Asfalt Klaprozenweg gerecycled als ballast voor biogasboot van broedplaats De Ceuvel Amsterdam-Noord

Posted on

Gemeente Amsterdam, BAM en broedplaats De Ceuvel hebben gezamenlijk een duurzame bestemming gevonden voor het oude asfalt van de Klaprozenweg in Amsterdam-Noord. De Klaprozenweg en het Mosplein worden momenteel opnieuw ingericht. Nadat het oude asfalt is gerecycled in de Amsterdamse asfaltcentrale van BAM (ACB), wordt het maandag 5 september verwerkt als ballast op de bodem van de biogasboot van broedplaats De Ceuvel. De Klaprozen weg is om de hoek van de Ceuvel.

Het asfalt fungeert niet alleen als ballast, maar maakt de boot tevens waterdicht. Het asfalt – dat handmatig in de boot wordt aangebracht – bestaat voor 80 procent uit gerecycled materiaal van de Klaprozenweg. Daarnaast past BAM het duurzame LEAB (Laag Energie Asfalt Beton) toe, dat met een aanzienlijk lagere temperatuur wordt geproduceerd, waardoor 30 procent minder CO2-uitstoot optreedt en 30 procent energie wordt bespaard.

De Ceuvel is een broedplaats voor innovatie en creativiteit, die voor iedereen open staat en ruimte biedt voor experimenten die duurzaamheid bereikbaar, begrijpelijk en leuk maken. De biogasboot – de eerste in de wereld – zet organisch afval om in biogas waar op gekookt gaat worden in het restaurant van De Ceuvel. Dit is de volgende stap in de missie van broedplaats De Ceuvel om zoveel mogelijk afvalkringlopen te sluiten en zo bij te dragen aan een transitie naar een duurzame circulaire economie.

Persuitnodiging maandag 5 september
Het is ons een genoegen u uit te nodigen voor deze bijzondere activiteit en tegelijkertijd kennis te maken met broedplaats De Ceuvel. Het programma op maandag 5 september is als volgt:

11.30 uur         Ontvangst en introductie broedplaats De Ceuvel, Korte Papaverweg 4, 1032 KB Amsterdam

12.30 uur         Vertrek per boot naar ligplaats bij Woodies Classic Boat Services
12.45 uur         Verwerking asfalt in de biogasboot
13.15 uur         Terugkeer naar Broedplaats De Ceuvel
Wij verzoeken u vriendelijk aan te geven of u gebruik wenst te maken van deze uitnodiging, zodat wij daar in de organisatie rekening mee kunnen houden. U kunt zich met een e-mail aanmelden bij communicatie.infra@bam.nl

Als je zin hebt om dit met ons te vieren, dan ben je van harte uitgenodigd! We beginnen bij De Ceuvel met een kopje koffie en een praatje over De Biogasboot. Vervolgens varen we met z’n allen naar de NDSM werf waar de fundering wordt gestort en een drankje wordt gedronken.