DenkTrip #5: DSM-Dogma’s: Socratische gesprekken over effecten van een psychologisch label


DenkTrip #5: DSM-Dogma’s: Socratische gesprekken over effecten van een psychologisch label

Wat doet een psychologisch label? In hoeverre wordt een mentale ziekte pas erkend als er een DSM*- diagnose aan verbonden is? Wat blijft er over van je persoonlijkheid als jouw doen en laten als een stoornis wordt bestempeld?

“Ik leef op drijfzand. Mijn persoon is een stoornis. Vanaf nu kan ik nergens meer vanuit gaan. Alles waar ik op dacht te kunnen vertrouwen blijkt ingegeven door een zieke geest die mij op elk moment verkeerde keuzes influistert.”

“Na jarenlang in het ongewisse gezweefd te hebben weet ik wat er met me aan de hand is. Ik heb een psychologisch label. Het probleem is benoemd en ik kan er aan werken. Nu weet ik wanneer ik rekening moet houden met mijn ongezonde neigingen en neem ik mijn innerlijke werken mee in het benaderen van de buitenwereld. Terug naar het succes!”

Psychologische labels hebben een effect op ons en dat effect kan verschillen: Helpen ze ons bij het leven? Of wordt het label een verklaring dat al ons gedrag legitimeert? En wat zegt zo’n label over je, wie je bent, hoe je werkt? Of zegt het vooral iets over de drift tot categorisering van onze samenleving? ‘jij lukt niet helemaal en dat niet lukken moeten we benoemen en aanpakken.’

Deze donderdag willen we onderzoeken wat een psychologisch label met mensen doet.

*Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM), oftewel: het diagnostisch handboek voor psychologen en psychiators.

<><><>

Het Socratisch gesprek is een gezamelijke dialoog in plaats van een discussie. De kaders van de gespreksmethode scheppen een speelruimte waarin gedachten en woorden vrij kunnen bewegen. De methode kent een aantal basisregels die duidelijk zullen worden tijdens de avond. Iedereen is welkom om mee te doen, en voorkennis is niet vereist!

Inloop 18:30. Om 19:00 beginnen we.
Bijdrage voor onkosten: 5 euro + 0.99 euro ticketservice.
Meld je aan via de link (verschijnt binnenkort op deze pagina!)
Er zijn 20 plekken beschikbaar.

<><><>

De Bildung Academie organiseert samen met Het Zwevende Been de Socratische gesprekken reeks ‘Leren Leven’ op het terrein van de Ceuvel in het Metabolic Lab. In deze reeks gaan we vijf avonden het gesprek aan om via de persoonlijke ervaring te komen tot abstracte ideeën. Aan de hand van onderwerpen die schuren, prikkelen of ons zelfs schaamrood op de kaken brengen, gaan we op zoek naar inzichten voor een begripvoller leven. Ons doel is om de pretentie van kennis te overwinnen om plaats te maken voor onderzoek.

Elke avond concentreren we ons op een thema. De vraag die bij dat thema hoort dient als het startpunt van het onderzoek. We zijn niet op zoek naar pasklare antwoorden, wel naar op ervaring gestoelde inzichten.

Het (resterende) programma ziet er als volgt uit:

DenkTrip #5
DSM-Dogma’s
1 december 2016

DenkTrip #6
Rendementsdenken
2 februari 2017

DenkTrip #7
Single zijn
6 april 2017

DenkTrip #8
1 juni 2017
Zelfbeeld & Sociale media

1 December 2016

5,- + 0.99 ticketfee

Metabolic Lab

starts: 19:00

ends: 23:00