Denktrip # 7 – Single zijn


Denktrip # 7 – Single zijn

Is het je lot of een levenskunst? En wat betekent alleen zijn?

Gefeliciteerd met het volbrengen van de volgende stap op de levensladder! Het is je gelukt, je hebt een relatie en dat maakt dat je je privéleven op orde hebt en verder kan.

Dit zeggen we natuurlijk niet, maar we voelen het soms wel. Een relatie is goed voor je en is een prestatie. Geen relatie hebben kan je het gevoel geven dat je hebt gefaald in het leven, en dus is single maar een tijdelijke status en ben je op zoek.

Maar waar komt dit idee vandaan? Met meer echtscheidingen dan ooit, taant het vertrouwen in een levenslange relatie. Huppelen wij partneraanbidders niet achter de eeuwenoude illusie aan dat het geluk in een relatie zit? Is het leven met maar één enkele sparringpartner, a.k.a. bankhangpartner, niet een beetje saai?

2,5 miljoen volwassenen zijn single in Nederland (CBS, 2015) en waarschijnlijk is dat nog wel iets meer onder de jonge, hoogopgeleide, randstedeling. Hebben al deze mensen het idee dat ze onaf zijn of is het single leven waardevol en kies je daarvoor? Misschien kun je als single in deze chaotische wereld wel beter uit de voeten. Je bent flexibeler, en kan je sneller ontwikkelen. Je overgiet niet één wederander met een overdaad aan aandacht, maar verdeeld het over een heleboel liefdevolle mensen die het weer aan jou terugschenken. Een leven zonder monogame relatie staat gelijk aan een vol en interessant leven. *

Of maakt een relatie wel rijk en gelukkig? Mis je iets wezenlijks zonder een ander die je in het geheel, alles bij elkaar, liefhebt tot de max? Is het leven veel onzekerder en eenzamer zonder deze tweede?

Zoveel vragen! 13 april bespreken we ze Socratisch in de Ceuvel. Jij, single of in een relatie, gelukkig of ongelukkig, bent van harte welkom. En misschien kom je wel binnen als het een, maar ga je weg als het ander.

* Simone van Saarloos schreef hierover het boek Het Monogame Drama.

Inloop 18:30. Om 19:00 beginnen we.
Bijdrage voor onkosten: 5 euro + 1,22 euro ticketservice.
Meld je aan via de link 
https://www.eventbrite.nl/e/tickets-denktrip-7-single-32084777433

————————–————————–——

Het Socratisch gesprek is een gezamelijke dialoog in plaats van een discussie waarin ervaringen worden gedeeld en onderzocht. De kaders van de gespreksmethode scheppen een speelruimte waarin gedachten en woorden vrij kunnen bewegen. De methode kent een aantal basisregels die duidelijk zullen worden tijdens de avond. Iedereen is welkom om mee te doen, en voorkennis is niet vereist!

Het Zwevende Been organiseert samen met socratisch gespreksbegeleiders Meret Muntinga en Naomi Kloosterboer de Socratische gesprekken reeks ‘Leren Leven’ op het terrein van Café de Ceuvel en Metabolic Lab. In deze reeks gaan we vijf avonden het gesprek aan om via de persoonlijke ervaring te komen tot abstracte ideeën. Aan de hand van onderwerpen die schuren, prikkelen of ons zelfs schaamrood op de kaken brengen, gaan we op zoek naar inzichten voor een begripvoller leven. Ons doel is om de pretentie van kennis te overwinnen om plaats te maken voor onderzoek.

Elke avond concentreren we ons op een thema. De vraag die bij dat thema hoort dient als het startpunt van het onderzoek. We zijn niet op zoek naar pasklare antwoorden, wel naar op ervaring gestoelde inzichten.

De volgende denktrip, #8, is op 1 juni en gaat over zelfbeeld en sociale media.

We zien jullie graag!

Veel groeten, Maud, Meret en Naomi

13 April 2017

5 euro + 1,22 euro ticketservice

Metabolic Lab

starts: 19:00

ends: 22:00