Electronics Unchained: Fairphone’s Urban Mining Workshop


Electronics Unchained: Fairphone’s Urban Mining Workshop

Elektronica bevat een verborgen schat aan waardevolle grondstoffen. In onze mobiele telefoons, maar ook in computers, laptops en tablets, worden tal van zeldzame grondstoffen gebruikt. Meestal valt niet te achterhalen waar de grondstoffen precies vandaan komen of onder welke omstandigheden deze zijn gewonnen. Na gebruik verdwijnt veel afgedankte elektronica richting Azië en Afrika, waar alleen de meest waardevolle grondstoffen op vaak primitieve wijze worden teruggewonnen. 

Mobieltjes zitten tjokvol verschillende metalen. Vooral koper, aluminium ijzer, en nikkel, maar ook goud, zilver, tantalium, kwik, lood en nog enkele tientallen andere stoffen. Mobieltjes bevatten ook honderden verschillende stoffen die per serie veranderen naarmate de technologie zich verder ontwikkelt. Elk bedrijf zorgt er natuurlijk voor dat zijn productiemethoden niet bekend worden.

In 200 mobieltjes zit genoeg goud voor één trouwring. Zo’n 93% van een mobieltje kan worden gerecycled. Urban Mining is het herwinnen van grondstoffen uit electronica producten, liefst op lokale basis. Dit proces is zelfs makkelijker dan het winnen van dezelfde metalen via traditionele mijnbouw. Uit een ton mobieltjes is namelijk 20 maal meer goud te halen dan uit een ton gouderts dat uit de grond komt. 

Het bedrijf Fairphone probeert de problematiek rondom e-waste aan te kaarten, aan te pakken, en op te lossen. Ze hebben daarom deze workshop ontwikkelt, waarmee op interactieve wijze meer wordt uitgelegd over het onderwerp en we onze telefoons van binnenuit leren kennen. In het gemiddelde Nederlandse huishouden liggen in de la drie oude mobieltjes die niet meer gebruikt worden. Onder leiding van workshopleider Jonah Link (Metabolic / Het Ware Noorden) gaan we op deze dag samen onze oude mobieltjes uit elkaar slopen en onderzoeken en leren wat er in zit aan metalen en recyclebare onderdelen.  

Zelf meenemen: 

– Oud mobieltje (smartphone niet nodig)
– Eventueel kleine schroevendraaiers of ander gereedschap

8 October 2017

Gratis

De Ceuvel

starts: 14:00

ends: 16:30