Greendoc: Ockels Erfenis


Greendoc: Ockels Erfenis

Wubbo Ockels was de eerste Nederlander in de ruimte. Net als de meeste astronauten die de aarde van een afstand hebben gezien kwam Ockels terug als een ander mens. Hij zag onze planeet in al zijn kwetsbaarheid en wist: hier moeten we zuinig op zijn, er is er maar één. 
 
Terug op aarde wilde Ockels ons dat gevoel ook geven, maar hoe doe je dat bij mensen die niet in de ruimte zijn geweest? Hij startte verschillende duurzame projecten om ons te laten zien dat een duurzaam leven óók een leuk leven kan zijn: vliegers om energie mee op te wekken, een elektrische superbus, een duurzaam schip. 
 
Zijn projecten trokken veel aandacht en Ockels zette ons als een van de eersten aan het denken over duurzaamheid. Maar hij kreeg ook kritiek. Zijn vindingen zouden niet werken, of zelfs onuitvoerbaar zijn. Maar Ockels had geen tijd voor kritiek, hij begon alweer aan het volgende project als het vorige nog niet op eigen benen kon staan. 
 
Zijn strijd werd een gevecht. Een gevecht tegen critici en een gevecht tegen de tijd. Die strijd nam hem zo in beslag dat hij steeds minder tijd had voor zijn gezin. Zijn vrouw Joos werd soms wanhopig van de onafgeronde projecten. 
 
Uiteindelijk werd zijn belangrijkste strijd het gevecht tegen de dood. Ockels overleed in 2014 aan kanker. Op zijn sterfbed deed hij een oproep. Red de aarde. Doe iets, al is het maar iets heel kleins. 
 
Zijn oproep heeft gehoor gekregen. Nu, precies vijf jaar na zijn dood zijn tientallen leerlingen van Ockels bezig met het uitwerken van zijn vindingen en ideeën. Er zijn inmiddels vliegers die energie opwekken, er is een zonneauto-team dat bijna elke grote race wint en zijn duurzame zeilschip wordt klaargemaakt voor een reis naar de Noordpool. 
 
Ockels Erfenis werd gemaakt door filmmaker Daan van Alkemade. Hij werkte de afgelopen jaren bij verschillende nieuws- en wetenschapsprogramma’s van de publieke omroep. “In de zomer van 2013 las ik in de krant dat Wubbo Ockels niet lang meer te leven had. Ik heb het altijd een fascinerende man gevonden, omdat hij zulke opmerkelijke dingen uitvond. Ik mailde hem, ik wilde graag een uitgebreid interview met hem doen over zijn drijfveren en over de toekomst van zijn uitvindingen. Dat vond hij een goed idee, we noemden het project Ockels Erfenis. Nu, vijf jaar na zijn dood ben ik op zoek gegaan naar zijn uitvindingen en kijk ik of ze nog steeds werken en wie er mee verder zijn gegaan. Tijdens dat proces leerde ik Ockels door verhalen van anderen steeds beter kennen”. 
 
De film Ockels Erfenis wordt half mei uitgezonden bij BNN VARA, 2DOC. Op deze avond 18 april organiseren we samen met de filmmaker Daan van Alkemade een voorvertoning in het Metabolic Lab, niet toevallig gelegen aan het Wubbo Ockelsplein op de Ceuvel. Van Alkemade is ook bij de vertoning en zal met het publiek in gesprek gaan over zijn conversaties met Wubbo Ockels en diens familie en leerlingen

18 April 2019

Gratis

Metabolic Lab

starts: 19:30

ends: 22:30