Greendocs // Hoe stoppen we privatisering?


Greendocs // Hoe stoppen we privatisering?

Docu – Prison for Profit van Ilse & Femke van Velzen

De Mangaung gevangenis is de eerste gevangenis in Zuid-Afrika die wordt geëxploiteerd door een privaat beveiligingsbedrijf. Het wereldwijd opererende Britse bedrijf G4S belooft de beste faciliteiten en de meest humane behandeling voor alle gevangenen voor de laagste prijs, maar in de praktijk komt hier niets van terecht. Via gelekte bewakingsvideo’s en getuigenissen van bewakers en voormalige gevangenen kwamen verhalen naar buiten over buitensporig geweld, verwaarlozing en onvoorstelbare martelpraktijken.

Prison for Profit toont aan wat er gebeurt als een overheidstaak zoals detentie wordt uitbesteed aan machtige internationale bedrijven. Welke negatieve gevolgen kan dit hebben voor de samenleving? Een privaat bedrijf is gebaat bij winst, en dus zoveel mogelijk gevangenen. Aan criminelen die het rechte pad kiezen verdienen ze niets.

Gesprek
Zuid-Afrika lijkt ver weg, maar ook in Nederland worden de consequenties van doorgeschoten privatisering steeds duidelijker zichtbaar. Na afloop van de film gaat historicus en schrijver Ewoud Kieft in gesprek met de makers en het publiek over de situatie in Nederland. Hoe is dit ‘monster’ van privatisering te stoppen?

Tickets: 8,20
https://www.eventbrite.nl/e/tickets-greendocs-hoe-stoppen-we-privatisering-621697502967

16 May 2023

8,20 | of gratis met stadspas

Metabolic Lab | De Ceuvel

starts: 19:30

ends: 21:30