Films aan het water: Shirley, visions of reality


Films aan het water: Shirley, visions of reality

Afgelopen maanden heeft de Workship, Podium op de Ceuvel een reeks art house films vertoond in samenwerking met het EYE filmmuseum. Vanaf 24 juli zijn de beste, leukste en meest artistieke films nogmaals te zien. In de open lucht vanaf het terras van Café De Ceuvel. Voor 5,- kan je een koptelefoon huren voor de silent cinema.

24 juli vanaf 22.30
Shirley, Visions of Reality
Regie: Gustav Deutch
Jaar: 2014

Filminfo:
Dertien van Edward Hoppers beroemdste schilderijen komen tot leven in zorgvuldig vormgegeven vignetten van de charism atische Shirley, die ons door dertig woelige jaren Amerikaanse geschiedenis leidt. Gustav Deutschs nieuwste film , zijn eerste speelfilmproductie, is nu te zien in EYE en de landelijke theaters. Deutsch brengt met Shirley – Visions of Reality een gestileerde ode aan Edward Hopper. De personages bewegen zich in heel precieze reproducties van Hoppers beroemde schilderijen zoals Office at Night, Western Motel en A Woman in the Sun. Hopper zelf haalde inspiratie uit de film noir: in doeken als New York Movie en Intermission verwees hij rechtstreeks naar de cinema. De beroemde Am erikaanse schilder beïnvloedde op zijn beurt weer filmmakers als Alfred Hitchcock, Jim Jarmusch, Martin Scorsese en Wim Wenders. De scherpe lijnen, minimalistische compositie en uitgesproken kleuren en lichtval van Hoppers schilderijen zijn exact nagebootst in Deutsch’ nieuwste film, de eerste speelfilm van de found footage-auteur. Hierin wil de politiek geëngageerde actrice Shirley (Stephanie Cumming) de roerige moderne Amerikaanse geschiedenis te beïnvloeden. Net als in haar rollen wil ze de werkelijkheid bevragen, vormgeven en veranderen: ze is woedend over politieke repressie, maar blijft hoop koesteren. In korte flitsen van radioberichten komen de grote historische gebeurtenissen voorbij, van de Grote Depressie, de Tweede Wereldoorlog, het McCarthy-tijdperk en rassenconflicten tot aan het Kennedytijdperk en de burgerrechtenbeweging

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=UdlKWsDqwcM29

Voorafgaand kijken we naar de primeur van een komische serie over 2 buurvrouwen uit Amsterdam-Noord: Bep en Bodien. Deze korte film is gemaakt door Arianne Fennema & Conny Wilhelmus.

24 July 2016

5,00

Café de Ceuvel

starts: 22:30

ends: 00:00