Fytoremediatie


Tussen onze boten wordt de grond aangeplant en beheerd als een ‘Zuiverend Park’: een groene omgeving met een specifieke set van planten die de vervuiling opnemen, stabiliseren of afbreken. Om gezondheidsredenen, en om de planten te beschermen, is de steiger verhoogd over het park gebouwd. De planten helpen ons om het terrein straks schoner achter te laten dan we het kregen, terwijl we laten zien dat we het terrein prima kunnen gebruiken gedurende een natuurlijk herstel van de bodem.

Fytoremediatie wordt nog niet veel op kleinschalige, urbane gebieden praktisch toegepast. Het Zuiverend Park is onderdeel van de ‘Cleantech Playground’ van De Ceuvel: het doel is om gaandeweg onze kennis en ervaring met deze techniek te vergroten, de toepassing te verbeteren en dit vervolgens over te dragen aan een groter publiek. Mede daardoor is de keuze van planten, de wijze van de beplanting en het onderhoud voortdurend in ontwikkeling. Zo zijn van het oorspronkelijke plan van Delva Landscape Architects uit 2014 nu alleen nog de wilgen, populieren en enkele grassen over. Sinds 2016 beoordelen we wat er van nature opkomt op hun waarde voor de fytoremediatie, in combinatie met het inzaaien van planten waarvan bekend is dat ze de zware metalen opnemen die we hier op De Ceuvel in de grond hebben. Dit lijkt goed te werken.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!

 Zin om mee te helpen en om meer te leren over fytoremediatie?
Het park wordt onderhouden door vrijwilligers van De Ceuvel en daarbuiten. Elke 3e woensdagmiddag van de maand hebben we een parkmiddag. Voor geïnteresseerden starten we om 13 uur met meer info over de fytoremediatie, om vervolgens van 13:30-16:30 met zijn allen gezellig aan de slag te gaan. Meld je aan via zuiverendpark@deceuvel.nl of kom eens langs de Ceuvel tijdens zo’n dag.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van het Zuiverende Park

* indicates required