Opvang van de Mandela Kids – 2020


DE MANDELA KIDS, STICHTING FAMILIE ON A MISSION & DE CEUVEL

april 2020

Het leven op onze duurzame broedplaats De Ceuvel in Amsterdam-Noord, was met de aankondiging van de pandemie in maart even stil komen te liggen. De meeste leden van onze vereniging werkten vanaf huis en ook het café was volledig gesloten. Daarom heeft De Ceuvel op 18 april tot 1 oktober haar deuren geopend voor een groep mensen die anders op straat kwam te staan.

TOTSTANDKOMING

Al aan het begin van de coronacrisis werd duidelijk dat alle mooie zomerconcerten, workshops over planten, lezingen over duurzame dome building en bruisende festivals in het water zouden vallen. Bij cultureel programmamaker, Esther Weller, begon het toch wat te knagen. Samen met Huib Koel, scheepsbouwer op het NDSM, eerste garde van De Ceuvel en eigenaar van Asile Flottant, is er na een sterke bak koffie contact gezocht met Stichting Family on a Mission.

De Stichting Family on a Mission, bestaat uit drie moedige vrouwen met veel ervaring in het begeleiden en ondersteunen van vluchtelingen, ongedocumenteerden en jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze vrouwen droegen al meer dan een jaar zorg voor een groep ongedocumenteerde jongeren die in een garage in Amsterdam Zuidoost verbleven. Door de coronacrisis werd de situatie, ondanks de onuitputtelijke zorg en hulp die zij aanboden nog schrijnender. Daarom heeft de stichting samen met De Ceuvel, de Gemeente Amsterdam en de GGD, de handen ineen geslagen om zo een tijdelijke dagopvang locatie op De Ceuvel aan de jongens te kunnen bieden. De gemeente Amsterdam heeft daarnaast een nachtopvang geopend op enkele minuten fietsen van De Ceuvel.

DAGOPVANG & BEGELEIDING

In eerste instantie gingen we er vanuit dat de dagopvang op De Ceuvel zou kunnen doorgaan tot de heropening van de horeca maar wegens het succes van dit project hebben we samen met de gemeente besloten deze vruchtbare tijd voor de jongens te verlengen. Gezamenlijk hebben we geprobeerd voor iedere jongere individueel een duurzame oplossing te vinden.

CORONA ZORG

Bij de opvang van de Mandela Kids kregen wij advies van Aukje Polder van De Regenboog, een organisatie met dagopvangcentra voor daklozen. Alle reglementen en maatregelen die in reguliere dagopvangcentra werden toegepast, werden ook op De Ceuvel toegepast. Ook zijn er extra sanitaire voorzieningen geplaatst en werden de dagactiviteiten in kleine groepen uitgevoerd onder toezicht van de organisatie op De Ceuvel. Daarnaast werkten we samen met Dokters van de Wereld om de gezondheid van de groep en de vrijwilligers in de gaten te houden. Op deze manier beschermden wij onszelf, de mensen om ons heen en natuurlijk de belangrijkste groep, de Mandela Kids. 

WAT KAN JIJ DOEN

Je kunt een donatie doen op we website van De stichting Family on a Mission. Door de nauwe samenwerking met deze drie powervrouwen kunnen we je met 100% garanderen dat iedere cent goed besteed wordt en naar mensen gaat die het echt nodig hebben. Zij weten als geen ander wat er nodig is op het moment dat zij een donatie binnenkrijgen.