Producten

Kringlopen Sluiten


Biologisch, Duurzaam & circulair

Wij staan voor een veerkrachtiger voedselsysteem, dat natuurlijke ecosystemen beschermt en herstelt. We zoeken naar producten die geproduceerd zijn zonder vervuiling. Wij geloven dat voedselproductie niet hoeft te concurreren met de natuur. Wij willen laten zien dat duurzame landbouw de wereld kan voeden zonder schade aan te richten aan de omgeving. We zijn op een continue zoektocht naar producten die duurzaam, lokaal en voedzaam geproduceerd zijn.  Behalve zorgen dat onze producten van zo duurzaam mogelijke bronnen komen, proberen we de kringlopen zo goed als we kunnen lokaal te sluiten en er voor te zorgen dat de uiteindelijke bestemming van ons voedsel ook duurzaam is. Wij zijn onderweg naar een zero-waste keuken en recyclen zoveel als mogelijk. Lees meer over onze Greenhouse, de Biogasboot, en ons urinoir dat struviet produceert.
 


image

Bier

Weinig dat kan toppen aan een koud biertje bij de ondergaande zon! Het is lastig om een goed en betaalbaar biologisch bier te vinden. Gelukkig stroomt bij ons het heerlijke Gulpener pils uit de tap.

Gulpener verbouwd de tarwe, hop en gerst op duurzame wijze op de glooiende heuvels van ons eigen Limburg. Al hun biertjes hebben een milieukeur-certificaat en de meeste van hun speciaalbiertjes zijn ook nog eens biologisch! Daarnaast is Gulpener de laatste grote, onafhankelijke brouwer van ons land die niet in het bezit is van een multinational. Voor ons ook een belangrijke reden om hun bier te voeren.

Naast Gulpener hebben we allemaal heerlijke speciaalbiertjes van Amsterdamse Brouwers. Allemaal kleine lokale brouwers, die veelal biologisch of duurzaam proberen te werken. Omdat de biertjes lokaal worden gebrouwen is de voetafdruk door transport klein.

 


image

Koffie

Schoonste koffie ter wereld! Nogal een claim vind je niet? Dat zit zo. Een koffieboon groeit ver van huis en emissie koffieleuten is een utopie. Daarnaast leeft de gemiddelde koffieboer ook nog eens onder de armoedegrens. Maak daar maar eens iets moois van...Gelukkig kan dat nu.

Kaap Koffie koopt de bonen rechtstreeks bij een Colombiaanse coöperatie van vrouwelijke boeren en betaalt een eerlijke prijs. De biologische Kaapse bonen zeilen vervolgens met een houten schuit de oceaan over: 100% powered by nature (wind, stroming & man/vrouwkracht).

Kaap Koffie bezorgt de koffie in recyclebare tonnen en zakken en ons team strooit vervolgens de prut uit over het groen op het Ceuvel-terrein. Zo zijn wij lief voor de aarde. En jij dus ook. Kaap Koffie is overigens ook nog eens behoorlijk lekker. Maar eerlijk is eerlijk, wij zijn niet helemaal objectief.

Wil je thuis ook de schoonste koffie ter wereld drinken? Dat kan. In onze winkel kun je een biologisch afbreekbaar zakje kopen voor thuis.


image

Zuivel

Sinds 1 november is Café de Ceuvel volledig veganistisch. Waarom? Voor de productie van 1 liter koemelk wordt ongeveer 1000 liter water gebruikt, dit komt neer op 130 liter water per cappuccino. Als je havermelk in je cappuccino doet, kom je uit op 16,5 liter per kopje. Ter referentie, met 130 liter water kun je 20 minuten douchen. 

Daarnaast stoot de productie van havermelk 80% minder broeikasgassen uit. Daarom hebben we ervoor gekozen om volledig over te stappen op havermelk. 

Wil je toch zuivelproducten thuis of in jouw café gebruiken? Dan is wat ons betreft dit het beste alternatief:  Vlak buiten de ring boven Amsterdam in het karakteristieke dorpje Zunderdorp ligt ‘Zorgboerderij Ons Verlangen’.

Hier worden niet alleen met heel veel liefde biologische melkkoeien, schapen, paarden, kippen, geiten, konijnen en varkens gehouden, maar wordt er tevens zorg geboden aan mensen met een beperking die er als hulpboer aan de slag kunnen.

Voor meer informatie zie: zorgboerderijonsverlangen.nl/zuivel

 


image

Meubilair

Net als de rest van de Ceuvel, bestaat ons meubilair en interieur voor een heel groot deel uit hergebruikte materialen van verschillende afkomsten.

Logic Works
Onze overburen van Logic Works hebben in het begin van De Ceuvel heel wat afgeklust in het Café en daarbuiten. Niet alleen hebben ze de prachtige bootbankjes op ons terras gemaakt, maar ook de rest van het terrasmeubilair, waaronder de enorme massieve tafels van bomen uit de Van Der Pekstraat.

Zie ook www.logic.works

Lampen
De kleine (LED) lampjes in het café zijn ontworpen en gemaakt door Flesj. Het zijn oude limonade flesjes met daarin een peertje. facebook.com/flesjlampen.

Studio Valkenier
Het Café is gebouwd door architect Wouter Valkenier, die ook Hanneke's Boom en Bret heeft gebouwd. Het pand bestaat voor het grootste deel uit hergebruikte materialen, waaronder meerpalen uit de haven van Amsterdam, eerder genoemde steenschotten, een oude strandkeet van de reddingsbrigade van Scheveningen en een houten vloer uit een oude gymzaal. De kozijnen die het halve pand afsluiten komen oorspronkelijk van een oude school uit Amsterdam Noord. Kom gerust is langs om kleine hergebruikte details te vinden!

Zie ook: studiovalkenier.nl

 


image

Vlees

Update: In 2018 hebben wij een tijdje ganzenvlees geserveerd dat rondom Schiphol werd geschoten (lees hieronder meer). Op dit moment zijn we 100% veganistisch.

Wij hebben ons altijd als duurzaam restaurant geprofileerd, en daar is veganistisch eten een logisch gevolg van. Er bestaat echter vlees waarmee we wel zouden kunnen werken, en dat is het vlees van De Keuken van Het Ongewenst Dier. Begonnen als een activistisch kunstproject, is dit inmiddels uitgegroeid tot een klein bedrijf, en brengen zij vlees op de markt dat anders weggegooid zou worden, zoals My Little Pony Burgers en Amerikaanse Rivierkreeftjes. 

Wij gebruiken in onze keuken momenteel geen vlees, maar we hebben een tijd ganzenvlees van Schiphol geserveerd. Dit is vlees van ganzen die gejaagd worden omdat ze anders in de motoren van vliegtuigen bij Schiphol terecht komen. Wij hadden de Schipholgans op de kaart omdat dit vlees anders weggegooid zou worden, en om het maatschappelijk bewustzijn over dierenleed, vliegverkeer en duurzaamheid vanuit een nieuwe hoek te belichten. 

Momenteel serveren we het niet meer, maar de boodschap is nog altijd relevant en daarom laten we deze informatie graag staan.

Zie ook: http://dekeukenvanhetongewenstdier.nl/

 


image

Frisdrank

Waarom zouden we vrachtwagens rondjes laten rijden vol met flessen water, een beetje smaak en heel veel suiker, als je zelf ook gewoon koolzuur kan toevoegen aan het leidingwater dat door heel Nederland ligt en van de beste kwaliteit is? Waardoor je vervolgens gewoon je spa’tje rood zelf kan tappen?  

Wij maken onze frisdrank zelf met de biologische siropen van Leslie Dronkers (Saru Soda). Geen Coca Cola en Fanta dus, maar Vlierbloesem, Gember-Citroen en Rabarber!

Voor meer informatie zie: sarusoda.nl

 


image

Sterke Drank

Net als de rest van ons menu komen al onze sterke dranken uit Nederland, behalve de rum.

Elk jaar verlaat het 32 meter lange zeilschip de ‘Tres Hombres’ de Amsterdamse haven en vaart uit naar de Caraïben. Ze brengen de allerbeste rum van de wereld naar ons toe met de wind! Niet voor niets noemen ze dit 'Fair Transport'.

Voor meer informatie zie:
fairtransport.eu
treshombres-rum.com

 


image

Gebak

Niets is zo lekker als een goed stuk taart, tussendoor of na een heerlijke maaltijd. Het liefst bakken we zelf een taart, maar soms verkopen we er zoveel dat de oven het niet meer aankan. Dan hebben we ook nog altijd de taartjes van Sharp Sharp die voor ieder wat wils hebben

Sharp Sharp
Renate en Frank zijn het taartenbak bedrijf Sharp Sharp begonnen, om veganistische, suikervrije en glutenvrije lekkernijen onder het grote publiek te brengen. Met dadels, noten, ahornsiroop en vruchten weten ze de heerlijkste gebakjes te maken.

sharpsharp.nl


image

Groentes

Onze groentes hebben verschillende afkomsten, maar allemaal zo lokaal en duurzaam mogelijk! We proberen zoveel mogelijk bij lokale boeren af te nemen en om zowel voor de boer als voor de consument een redelijk prijs te hanteren voor een duurzaam geteeld product.

Mijn Stadstuin
In onze missie om zo goed mogelijk het verhaal achter onze producten te kennen, zijn we gaan samenwerken met Mijn Stadstuin. Daar hebben we twee jaar zelf groenten proberen te telen met behulp van de boer. Uiteindelijk hebben we het toch maar overgelaten aan de boer zelf, want onze input kostte de boer meer dan het opleverde. 

http://www.mijnstadstuin.nl/

50/50 Green
Op nog geen minuut van de Ceuvel ligt een biologische groentetuin van het Leger des Heils. Niet alleen voorziet dit initiatief ons van lokale biologische seizoensproducten, ook is het een leerbedrijf waarin mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring opdoen, zodat zij weer volop aan de samenleving kunnen meedoen. 50/50 Green komt hun groentes bij ons met de bakfiets brengen of we halen ze zelf.

Voor meer informatie zie 5050-workcenter.nl/

Kas op het dak 
Samen met Metabolic en de Nomad Farmers hebben we een kas op de Ceuvel gebouwd. Hierin groeien we onze verse kruiden in een circulair aquaponics systeem. Lokaler kan niet!


image

Wijn

Biologische wijn focust zich op telen zonder pesticiden en kunstmatige meststoffen. Natuurwijn gaat nog een stapje verder door zo min mogelijk in te grijpen in het proces van wijnmaken, dus niet aanzuren, aanzoeten of andere inmenging, dat wordt allemaal gezien als valsspelen.

En toevallig zijn deze wijnen de specialiteit van wijnhandel Vleck. Zij houden persoonlijk contact met alle boeren en op deze manier weten we precies waar onze wijnen vandaan komen en hoe deze gegroeid zijn.

Wij werken alleen met 'Oude Wereld' wijnen zodat ze niet van ver hoeven te komen. Verder is onze huiswijn geleverd in een bag-in-box. Je kan je voorstellen dat een vrachtwagen vol vacuüm verpakte wijnzakken in vierkante dozen veel minder belastend is voor het milieu dan een even grote vrachtwagen vol met zware flessen wijn van glas en veel ruimte tussen de flessen door hun ronde vormen. 

Voor meer informatie zie: vleck.nl


image

Kombucha

Onze Kombucha wordt gebrouwen door onze voormalige chef Nico, die zijn baan bij ons in de keuken opgaf om zijn droom van een eigen Kombucha brouwerij na te jagen.

 Wat ons betreft brouwt Leave Your Sword Kombucha (tot op heden) de enige Kombucha op de markt die wel lekker is. Het is daarnaast ook de enige rauwe, ongepasteuriseerde Kombucha, en daardoor bomvol probiotica. 

Kombucha is een eeuwenoude Chinese gefermenteerde drank op basis van thee. De eerste keer dat Kombucha vermeld wordt in een tekst is in China in 221 voor Christus ten tijde van de Tsin dinastie. De laatste jaren heeft Kombucha een heropleving gekregen als onderdeel van de wereldwijde hype rondom gezonde voeding. Kombucha is een gefermenteerde drank. Een SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast) fermenteert de mix van water, thee en suiker tot Kombucha. 

leaveyoursword.com