News


CeuvelRadio: Hoe Dan Wel ceuvelt met..

Posted on

Sorry, this entry is only available in Dutch.

Een heus radioprogramma voor onze verjaardag in de leukste podcastcaravan van Amsterdam. Luister mee naar hoe Johannes en Suzan van ‘Hoe Dan Wel’ in gesprek gaan met Ceuvelaars die hun idealen in de praktijk brengen op deze bijzondere broedplaats. Wie zijn ze, wat doen ze, en wat kunnen we van ze leren?

Aflevering 1: Anke Wijnja

Anke Wijnja is tuinarchitect en mindfulnesstrainer. Net als Hoe Dan Wel werkt ze vanuit de bijzondere broedplaats de Ceuvel in Amsterdam-Noord. Anke is daar onder andere verantwoordelijk voor ‘het zuiverende park’. Wat is dat, en waarom doet ze wat ze doet?

Aflevering 2: Hermen van de Waal

Hermen van de Waal is een ‘optivist’ en geboren verhalenverteller. Wat deed deze filmmaker in een illegaal vluchtelingenkamp? Waar bouwde hij mee aan de langste catwalk ter wereld? Luister mee!

Aflevering 3: Femke van Velzen

Samen met haar tweelingzus maakt Femke van Velzen al meer dan 20 jaar ‘supermaatschappelijke’ documentaires, bijvoorbeeld in Congo, Zuid-Soedan en Angola. Met hun mobiele cinema’s brengen ze de film terug naar het land waar ze filmden en dan begint hun werk pas echt…

Aflevering 4: Gideon Loerakker

Middenin coronatijd nam Gideon Loerakker samen met anderen Café de Ceuvel over: misschien wel het duurzaamste en gezelligste café van de stad. Wat bezielt hem, en hoe houdt hij de balans tussen idealisme en plezier?

Aflevering 5: Mayra (11 jaar)

Samen met Milou, cameravrouw en een van haar beste vriendinnen komt Mayra langs in onze podcastcaravan. We mochten haar wel wat vragen stellen, maar eigenlijk was ze gekomen om ons te interviewen voor haar documentaire. Met vier stevige vragen voelt ze ons aan de hand.

Aflevering 6: Schipper Fico Papi

In deze aflevering zijn we in gesprek met Fico Papi, scheepsmaker en wonend op de boot die deze winter aanmeerde bij de Ceuvel. Fico heeft de ziekte van Parkinson en daardoor is hij soms iets lastiger te verstaan. Maar zijn hersens en geheugen werken nog volop. Hij vertelt over de keuze om voor zichzelf te beginnen als scheepsmaker, over zijn tijd op Urk en als laatste heeft hij als 80-jarige nog wel een advies voor ons jonkies. Een mooi gesprek om met je volle aandacht te luisteren.

Aflevering 7: Katusha Sol

Al van jongs af aan was Katusha bezig met het oprichten van clubjes rondom een ideaal. Van zeehondjes redden met Pieterburen tot het bekende initiatief ‘de Buurtcamping’, waar zij met haar bureau Placemakers aan de wieg stond. En hoewel vroeger niemand lid wilde worden van de clubjes van Katusha is dat nu gelukkig wel anders. Sterker nog, misschien is ‘placemaken’ wel iets té populair geworden…

Aflevering 8: Mara Lin Visser

Mara Lin startte de Queer Skate Club en begon een initiatief om jongeren te leren voedselverspilling tegen te gaan. Want hee, wat houdt je tegen om de wereld die je wil zien zelf te maken? In het gesprek hebben we het over dit artikel van Merel Kamp in Trouw.

Aflevering 8: Hoe Dan Wel ceuvelt nog even na…

Na acht mensen van broedplaats De Ceuvel te hebben gesproken in de caravan ceuvelen Johannes en Suzan nog even na. Wat was de rode draad in de gesprekken, en wat is eigenlijk het meest idealistische dat ze zelf ooit hebben gedaan? Dat vliegtuig? Of toch die blinddoek en iets met een tostiapparaat?