Vies Pensioen Actie Geslaagd – 2021


Sorry, this entry is only available in Nederlands.

ACTIEVOEREN WERKT

september 2021

Mede-oprichters van Café de Ceuvel, Joey Hodde, Toon Maassen & Esmee Jiskoot, zagen de centjes die ze naar het pensioenfonds overmaakten zo weer de fossiele industrie ingaan. Super krom natuurlijk als je zelf een duurzame plek runt.
 
Hieruit ontstond de actie Vies Pensioen. Samen met andere horeca-ondernemers en horecapersoneel werden er handtekeningen opgehaald en actie gevoerd om zo het Pensioenfonds Horeca & Catering te overtuigen te divesteren uit de fossiele industrie. En… HET IS GELUKT!! Het Pensioenfonds Horeca & Catering is het eerste grote pensioenfonds dat volledig stopt met het beleggen in de fossiele industrie.
 
Joey Hodde: “Actievoeren werkt. 5 jaar geleden deed het pensioenfonds een beetje lacherig over onze hippie-fantasietjes en stuurden ze iemand langs om ons beleefd af te wimpelen. 4 jaar later kwam het hele bestuur langs op De Ceuvel om met ons serieus in gesprek te gaan over klimaatverandering en de rol van fossiele investeringen. Vandaag maakt Pensioenfonds Horeca en Catering bekend dat ze volledig gaan divesteren uit de fossiele sector.”

Toon Maassen: "Het is ongelooflijk dat het eindelijk gelukt is. Ik verwacht dat dit als een dominosteen gaat werken en dat vele pensioenfondsen hierna snel zullen volgen. Het is immers hoog tijd dat alle fondsen gaan inzien dat ten tijde van een versnellende klimaat- en biodiversiteitscrisis je echt niet meer kan investeren in fossiele bedrijven. Maar ons werk is nog niet voorbij. Na vandaag is het Pensioenfonds Horeca en Catering een stuk minder vies, maar nog steeds niet schoon. Zo wordt er nog steeds belegd in de bioindustrie, naast de fossiele sector de grootste veroorzaker van klimaatverandering.’’
 
Esmee Jiskoot: "Dit laat zien dat het mogelijk is! Wil je ook jouw pensioenfonds overtuigen te divesteren? Let’s go!"