Tour door Noord – Stadsdeel in transitie


Naast een rondleiding over ons eigen terrein, vinden we het ook heel leuk om meer te vertellen over de directe omgeving van de Ceuvel. We nemen je mee door een wijk met vele gezichten, die momenteel een grote transitie doorgaat. De Ceuvel is een van de boegbeelden van deze transitie en vanaf onze scheepswerf zien wij overal om ons heen alles transformeren. Door de ogen van een Ceuvelaar vertellen we het verhaal van Noord zoals wij het beleven. Let op, de Ceuvel zelf is ook onderdeel van deze tour maar we gaan er niet zo diep op in als in de tour over de Ceuvel zelf.

ACHTERGROND

Lange tijd stonden ten noorden van het IJ vooral oud-Hollandse vissers- en boerendorpjes. Eind 19e eeuw begon de bouw van zware industrie en grote scheepswerven in wat nu Amsterdam-Noord heet. Begin 20ste eeuw volgden de eerste arbeiderswijken in de vorm van de Van Der Pekbuurt en de Vogelwijk, later volgden de tuindorpen. 100 jaar later ondergaat Noord een nieuwe transitie. Buiksloterham verandert van een industrieel bedrijventerrein in een stadswijk gericht op geriefelijk wonen en creatief werken. Amsterdam-Noord prijkt inmiddels bovenaan in internationale lijstjes ‘hipste wijken van de wereld’. De ambitie is om van dit oude industriegebied een circulaire en duurzame wijk te maken. Ondertussen rijst de nieuwbouw als paddenstoelen uit de grond en struikel je onderhand over de hippe koffiezaakjes en galerietjes.

PRIJZEN & INFO

Duur | 150 minuten
Capaciteit | maximaal 20 personen per gids
Prijs* | €375 excl. btw
*Voor scholen & andere non-profit organisaties rekenen wij €275

ETEN & DRINKEN

De Ceuvel Tours worden georganiseerd door Vereniging de Ceuvel. Op ons terrein bevind zich ook het fantastische en duurzame cafe-restaurant Cafe de Ceuvel. Hun verhaal is ook onderdeel van de tour.  Mocht je vooraf of achteraf drankjes, lunch, diner of borrelhappjes bij hen willen nuttigen, laat hen dit dan van te voren weten door een directe reservering bij ze te maken.

Rondleidingen kunnen worden gegeven in het Nederlands of Engels.